Društvo

Smijenjen direktor škole na Žabljaku zbog vršnjačkog nasilja

Autor mondo.me

Ministar prosvjete Damir Šehović smijenio je direktora žabljačke OŠ "Dušan Obradović" Zorana Vojinovića, zbog propusta tokom ispitivamja slucaja vršnjačkog nasilja nad dvanaestogodišnjim učenikom te škole.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/monkeybusinessimages

Iz Ministarstva prosvjeta je saopšteno da je nakon nedavnog slučaja vršnjačkog nasilja prema učeniku šestog razreda u toj školi, sama ustanova je preduzela određene mjere, nakon čega se dva puta
sastao i Nacionalni tim za borbu protiv vršnjačkog nasilja, i razmatrao kompletnu dokumentaciju. Zaključak je da je, i pored sprovođenja niza mjera, bilo propusta u postupanju uprave Škole, a što je dovelo do neadekvatnog ishoda u ovom slučaju, odnosno premještaja djeteta u drugu školu.

"Nacionalni tim i Ministarstvo se nijesu oglašavali sa konkretnim informacijama ovim povodom do donošenja konačnog zaključka, a tako će biti i ubuduće, jer je cilj temeljan i objektivan pristup, koji neće biti ometan bilo kakvim pritiscima. Borba sa vršnjačkim nasiljem je prioritet ovog ministarstva, koje očekuje isti takav pristup od škola, ali i svih drugih nadležnih resora u Vladi", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje Ministarstvo prosvjete je preuzelo svoj dio odgovornosti.

"Uspostavljen je novi sistem borbe sa nasiljem, te cijenimo da svako ko jeste nadležan, a nije spreman da se potpuno uključi u borbu sa nasiljem, ne treba da preuzima odgovornost upravljanja javnom ustanovom. Situacija u svim školama se i dalje detaljno prati, a naš princip rada ostaje jasan: škole i njihovi novoformirani timovi za borbu protiv nasilja su „prva linija odbrane“ i imaju jasnu obavezu, koju moraju preuzeti. Ukoliko se, analizom slučaja, utvrdi da nemaju volje ili kapaciteta za borbu sa problemom, Ministarstvo prosvjete i Nacionalni tim će nastaviti da preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti", zaključuje se u saopštenju.