Društvo

ZABRANJENA putovanja, ekskurzije, bez publike na sportskim događajima

Autor mondo.me Izvor MINA

Ministarstvo zdravlja izdalo je naredbu kojom se zabranjuju putovanja u područja koja su najviše pogođena koronavisrusom i ulazak stranih državljana u Crnu Goru koji dolaze iz ugroženih područja.

Izvor: AP Photo/Jean-Francois Badias/Tanjug

Institut za javno zdravlje je, zbog pogoršane epidemiološke situacije u svijetu, predložio, a Ministarstvo zdravlja donijelo određene naredbe i preporuke o sprečavanju širenja koronavirusa.

„Državljani Crne Gore koji se se zatekli u tranzitu u tim državama biće u kućnoj izolaciji 14 dana, pod aktivnim nadzorom", kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović na konferenciji za novinare.

Kako je kazao, nad svim članovima porodice koji se zadese u domaćinstvu primjenjivaće se iste mjere, a nepoštovanje te mjere podliježe zakonskoj odgovornosti.

Hrapović je naglasio i da se odlaže ogranizovanje svih đačkih i učeničkih ekskurzija.Donesena je, kako je naveo, i odluka o zabrani održavanja sportskih manifestacija sa prisustvom publike, a eventualni dolazak timova iz najpogođenijih područja se odlaže do daljnjeg.

„Donesena je odluka o sprovođenju pooštrene granične kontrole nad putnicima u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz država koje u ovom trenutku imaju registrovane slučajeve“, kazao je Hrapović.

Resor na čijem je čelu Hrapović donio je naredbu o stupanju na snagu mjera koje se odnose na zabranu putovanja u najpogođenija područja, kao što su Italija, Španija, Iran, Južna Koreja, Kina. Hrapović je rekao da se u proteklih 72 sata epidemiološka situacija globalno, a posebno u Evropi, po pitanju obolijevanja od novog koronavirusa, dodatno usložila i pogoršala.



Kada je riječ o dodatnim mjerama unutar zdravstvenog sistema, Hrapović je rekao da su preventivne mjere uvedene i za zaposlene u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

“Obustavljene su edukacije i godišnji odmori zaposlenih u zdravstvu. Neophodna je adekvatna komunikacija sa zdravstvenim službama koja je imperativ. Takođe, rukovanje, grljenje i slično treba izbjegavati, kao i svako nepotrebno kretanje i javno okupljanje”, rekao je Hrapović.

Hrapović je istakao da se, u trenutku kada državi prijeti gotovo izvjesna importacija novog koronavirusa, poseban akcenat mora staviti na individualnu odgovornost i ponašanje svakog pojedinca.

Adekvatna komunikacija telefonom sa zdravstvenom službom je imperativ“, istakao je Hrapović.

Na pitanje da li u Crnoj Gori imaju spremne lokacije za karantin, Hrapović je kazao da će na sjednici u četvrtak biti predložene lokacije.

Hrapović je, odgovarajuće na pitanje da li je neko od čelnika zdravstvenih institucija kontaktirao sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u vezi sa okupljanjima na litijama, rekao da je preporuka jasna i da je potrebno izbjegavati masovna okupljanja.

Direktor Instituta za Javno zdravlje Boban Mugoša je rekao da sistem funkcionise i da nema nijednog slučaja novog virusa da je zabilježen u Crnoj Gori.

"Čim saznamo da imamo prvi slučaj koronavirusa, javnost će biti obaviještena u roku od deset minuta. Nije nam cilj da bilo šta krijemo, ovaj posao moramo da odradimo zajedno," rekao je Mugoša.

Mugoša je rekao da najviše strahuju od nultog pacijenta, ali je naglasio da sve putnike koji su boravili na zaraženom području testiraju te da Institut raspolaže sa dovoljnim brojem testova.

“Imamo oko 800 testova što je za početak dovoljno, najavljeno je da stigne hiljadu testova, a obećano nam je iz Svjetske zdravstvene organizacije, tako da ćemo imati ukupno tri hiljade testova”, dodao je Mugoša.

Pomoćnik direktora IJZ-a, Senad Begić, kazao je da borba protiv koronavirusa nije samo stvar zdravstvenog sistema, jer ona nosi u sebi elemente lične i društvene odgovornosti.

On je naveo da je bitno ponoviti da su sve mjere koje IJZ sprovodi bez ikakvog efekta, ako se putnici u međunarodnom saobraćaju ne budu pridržavali propisanih mjera.

„U Crnoj Gori je pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom 381 osoba. Taj broj ne predstvalja nivo rizika od importacije novog koronavirusa, on samo govori o opterećenje epidemiološke službe“, pojasnio je Begić.

Govoreći o testiranim osobama na novi koronavirus, Begić je rekao da je do sada testirano njih 39 u laboratorijama IJZ-a.

„To na crnogorskih 600 hiljada stanovnika, predstavlja mnogo veću stopu testiranih nego što je slučaj sa pojedinim državama regiona“, zaključio je Begić.