Društvo

Presude Strazbura koštale državu 1,3 miliona eura

Autor mondo.me Izvor RTCG

Presude Evropskog suda za ljudska prava u proteklih deset godina koštale su Crnu Goru 1,3 miliona eura, saopštila je zastupnica Crne Gore pred sudom u Strazburu Valentina Pavličić.

Izvor: Guliver/Getty images/iStock/ArtemSam

Ona je kazala da je za deset godina Evropskom sudu u Strazburu podneseno skoro tri hiljade predstavki crnogorskih građana.

“Ako pogledamo šta se dešava sa tim predstavkama, vidimo da veliki broj u početnoj fazi bude odbačen, čak i 90 odsto”, rekla je Pavličić u Jutarnjem programu TVCG-a.

Najveći broj pritužbi se, kako je istakla, odnosi na pravično suđenje, dužinu trajanja postupka i izvršenje presuda.

"Za ovih deceniju državu su presude koštale 1,3 miliona eura, kako materijalne tako i nematerijalne odštete", kazala je Pavličić.

Prema njenim riječima, sve presude koje su donijete Vlada je izvršila u predviđenom roku.

Pavličić je podsjetila da Crna Gora ima visok procenat podnesenih predstavki po glavi stanovnika, što je slučaj i ove godine.

“Između 90 i 95 odsto predstavki se odbaci u inicijalnoj fazi”, navela je Pavličić i dodala da crnogorski građani moraju da znaju da Evropski sud nije redovan sud.

“Građani ne mogu da očekuju da će Evropski sud da riješi njihov problem”, kazala je Pavličić.

Crnogorski građansi su ove godine, kako je istakla, podnijeli 428 predstavki, od čega su veliki broj žalbe majki sa troje i više djece.

“Mi znamo da su te predstavke već odbačene u inicijalnij fazi”, navela je Pavličić.

Ona je podsjetila da je Evropski sud za ljudska prava još u januaru odbacio zahtjev kancelarije Radić kojim je tražena suspenzija Zakona o slobodi vjeroispovijesti, cijeneći da nema dokaza da su podnosioci zahtjeva pod neposrednjom prijetnjom od nastupanja ozbiljne i nesagledive štete po njih kao stranke.

“Taj postupak je završen, a da li će oni ili neko drugi podnijeti predstavku to je drugo pitanje, na to imaju pravo”, navela je Pavličić.