Društvo

Jesmo li zaista ravnopravni? Evo kakav je položaj žena u Crnoj Gori

Autor Miljana Dašić

Osmi mart, dan kada svijet slavi žene i kada se ističe da su one važne svakoga dana, uvijek posluži kao trenutak kada se (možda i jedini put u toku godine) postavlja pitanje kakav je status „ljepšeg“ pola u društvu i u kojoj mjeri je on zadovoljavajuć

Izvor: MONSTAT

Uprava za statistiku MONSTAT, povodom Praznika žena, objavila je istraživanje po kojem je napravljena paralela u jednakosti između žena i muškaraca u našoj zemlji.

U Crnoj Gori populaciju, na osnovu posljednjih podataka, čini 50,5 odsto žena i 49,5 odsto muškaraca, a u prosjeku se rodi 48,1 odsto djevojčica i 51,9 odsto dječaka.

Očekivani životni vijek kod žena je za otprilike pet godina duži u odnosu na muškarce – oko 80 godina.

Žene se uglavnom udaju oko 28. godine, a godinu dana kasnije se odlučuju za potomstvo, dok muškarci u brak stupaju sa oko 31-32.

Takođe, znatno je veća razlika u procentima koji se odnose na vrijeme koje djeca provode sa roditeljima – sa majkom su djeca u aktivnosti uključena čak 84 odsto, dok je sa očevima ovaj procenat manji za čak 40 odsto.

Izvor: Guliver/Getty Images/LightFieldStudios

Kada je riječ o razvodu, starosno doba u kojem se žene odluče na ovaj potez je oko 37 godina, a muškarci sa 41 godinu.

Ženski dio populacije značajno je napredniji kada je riječ o visokom obrazovanju – posljednji podaci pokazuju da je 62 odsto žena završilo specijalističke i magistarske studije, a muškaraca 38 odsto.

Kada je riječ o zaposlenju, radno je angažovano 133,2 hiljade muškaraca, a kada je riječ o ženama, brojka je manja za čak 29 hiljada. Ipak, veći je broj nezaposlenih muškaraca u odnosu na žene – 23,9 hiljada muškaraca traži posao, a kada su žene u pitanju, taj broj iznosi 18,5 hiljada.

Ova razlika možda se ogleda i u tome što je broj radno neaktivnih žena (penzionerki, domaćica, učenica) značajno veći u odnosu na muškarce – 87,3 hiljade muškaraca radno je neaktivno, dok je broj žena u ovom segmentu veći za čak 45,3 hiljade.

Izvor: Guliver/Getty Images/Weedezign

Sa druge, finansijska nestabilnost više ugrožava muškarce nego žene, ali ne značajno – u riziku od siromaštva je 24,1 odsto muškaraca, dok kod žensog dijela populacije ovaj procenat iznosi 23,5 odsto.

Kada je riječ o prosječnoj ocjeni zadovoljstva životom u Crnoj Gori, kod žena je ona 8.1, a kod muškaraca za nijansu veća – 8.5.

Sve u svemu, indeks rodne ravnopravnosti, mjeren na skali od 1 do 100, u Crnoj Gori je 55. U zemljama Evropske unije ovaj nivo veći je za 12.4.

Kako vi ocjenjujete ravnopavnost polova u Crnoj Gori i da li ovi podaci ukazuju na realno stanje?