Društvo

Oduzimaće životinje koje se ne drže u skladu sa pravilima

Izvor MINA

Životinje koje se ne drže u skladu sa pravilima biće oduzimane, upozorili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Iz Uprave su kazali da su u petak organizovali akciju hvatanja dvadesetak konja koji su se slobodno kretali javnom površinom u podgoričkom naselju Zlatica, blizu osnovne škole.

Navodi se da je, odmah po dobijanju informacije od Komunalne policije i njihove molbe da Uprava pomogne u rješavanju tog problema, organizovano hvatanje konja, njihov transport i smještaj u karantin.

U akciji su učestvovala komunalna policija, kao i predstavnici savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede i lokalnog preduzeća “Čistoća”.

Konji će, kako je saopšteno iz Uprave, biti u karantinu do donošenja odluke o njihovom trajnom zbrinjavanju, što zavisi od toga da li će se javiti nesavjesni vlasnik.

Direktorica Uprave Vesna Daković podsjetila je da je puštanje životinja, najčešće goveda i konja, da se nekontrolisano kreću javnim površinama i po tuđoj imovini nerijetka i neodgovorna pojava, naročito u centralnom i primorskom regionu.

U tom pravcu, kako je kazala, Uprava je više puta apelovala na nesavjesne držaoce.

“I ovom prilikom ponavljamo da se držaoci moraju odgovorno ponašati prema svojim životinjama, da su obavezni da preduzmu sve propisane mjere za pravilno držanje i uzgoj, jer će u protivnom sve životinje koje se nađu bez nadzora na ovakav način biti oduzete”, poručila je Daković.

Ona je podsjetila da uslove i način držanja životinja propisuje jedinica lokalne samouprave i sprovodi donijete propise, ali da je Uprava uvijek spremna da pruži svu potrebnu, i stručnu i organizacionu pomoć u rješavanju ovakvih problema.

Iz Uprave su kazali da su u prethodnom periodu, samoinicijativno ili u saradnji sa pojedinim lokalnim upravama, preduzimali mjere kako bi nesavjesni držaoci dodatno bili informisani njihovim pravima i obavezama i o uslovima i načinu držanja životinja.

Zaštita i dobrobiti životinja jedan je od prioriteta Uprave i Ministarstva poljoprivrede, koji u kontinuitetu sprovode mjere i aktivnosti u pravcu unapređenja standarda u ovoj oblasti prema EU pravilima“, kazala je Daković.

Takođe, kako je navela, kroz aktivnosti Savjeta za zaštitu životinja koji je formirala Vlada, postignuti su značajni iskoraci u oblasti dobrobiti životinja.

Daković je poručila da će rješavanje problema nesavjesnog držanja životinja biti jedan od prioriteta Savjeta u narednom periodu.