Društvo

Zbog neizmirenih dugovanja isključena Srpskoj kući u Crnoj Gori

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor CdM

Zbog neizmirenih dugovanja prema Elektroprivredi Crne Gore danas je isključena struja Srpskoj kući, a time i pojedinim srpskim medijima – Srpskoj televiziji i Srpskom radiju, javili su crnogorski portali.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Ne sporeći potraživanja Elektroprivrede Crne Gore za utrošak električne energije, obavještavamo javnost da projekti srpskih organizacija koji se bave očuvanjem identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori nisu imali podršku fondacija koje za tu namenu imaju opredjeljena sredstva. Od ukupno više od četiri miliona eura opredjeljenih sredstava u proteklom periodu, u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, srpskim organizacijama dodjeljeno je manje od jedan posto, iako srpski narod čini natpolovičnu većinu građana Crne Gore koji koriste podršku navedenih fondacija", tvrde u Srpskom savetu, prenosi CDM.

Napominju da srpske organizacije i pojedinci, od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države, pa do danas, nisu dobijali podršku ni od Ministarstva kulture, kao ni Centra za kulturu manjina, “što svjedoči o očiglednoj diskriminiaciji srpskog naroda u Crnoj Gori”.

“Srpska kuća” je poklon države Srbije, modernog zdanja na obali Morače u najstrožem centru Podgorice.

Nju je uz Informativno-kulturni centar “Sveti Sava”, prošle godine u februaru otvorio generalni sekretar i specijalni izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković.