Društvo

Na državu u Danilovgradu upisana jedna crkva, ostale na MCP

Autor mondo.me

Samo dva groblja na teritoriji katastarske opštine Danilovgrad groblje u Spužu i katastarskoj opštini Vrela vlasništvo su države Crne Gore, dok su sva ostala u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske, saznaje Pobjeda.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

List navodi da je u vlasništvu države i crkva u katastarskoj opštini Vrela, sa adresom, kao i groblje.

Prema informacijama podgoričkog dnevnika većina upisa vlasništva obavljena je 1992. godine, a država se nije pojavljivala kao zainteresovana strana oko vlasništva nad grobljima.

Nekoliko bogomolja i grobalja na teritoriji Danilovgrada u vlasništvu su lokalnih crkava Svetog Spasa, Crkva Sveti Sava u Mandićima, Sveti Đorđe Ržišta, Crkva Sveti Đorđe Dabojevići, Crkva Sveri blagovijest – Bobulja, Crkva Sveti Simeun – Kupinovo, Crkva Svetog Nikole Baljevac, Crkva Svetog Jovana Bare Šumanovića, Crkva Gornji i Vlartinići ili dobro Manastira Ćelija piperska…

Sve pobrojane Crkve su upisane na Mitropoliju crnogorsku primorsku.

Pobjeda navodi da je filijala Uprave za nekretnine Danilovgrad jedna od rijetkih koja je Upravi za imovinu dostavila tražene podatke o imovini vjerskih zajednica na svojoj teritoriji.

Skoro sva imovina – manastiri, crkve, groblja, zemljište, šume, livade, pašnjaci vode se na Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

Uprava za imovinu traži podatke o imovini vjerskih zajednica u Crnoj Gori kako bi ustanovili ko je stvarni vlasnik, a na što ih je obavezao nedavno usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.