Društvo

Katolička crkva: Nismo protiv Zakona, ulica nije rješenje

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rok Đonlešaj kaže za "Pobjedu" da će Katolička crkva dokazati vlasništvo nad imovinom u Crnoj Gori, kao i da će sporna pitanja riješiti u dijalogu sa državom.

Katolička crkva svetog Vendela
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Za razliku od Srpske pravoslavne crkve, njenog sveštenstva i vjernika koji bar jednom nedeljno masovno izlaze na ulice crnogorskih gradova kako bi iskazali protest zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer smatraju da se njime otvara put oduzimanju crkvene imovine, Katolička crkva nema mnogo zamjerki na zakon, kao i da će dijalogom sa državom probati da riješi sporna pitanja.

To kaže barski nadbiskup Rok Đonlešaj, koji za "Pobjedu" navodi da "ništa nije savršeno osim Boga", kao i da se ulicom "ne rješevaju bitne stvari", već samo dijalogom.

"Mora da se sjedne za sto, da se razgovara. Ulice ne rješavaju bitne stvari, to rješava dobra volja, raspoloženje i spremnost na dijalog. To rješava samo zajednički jezik i to jezik ljubavi. Isus je rekao: 'Pomiri se sa svojim protivnikom dok si na putu'", rekao je predstavnik katoličke crkve u Crnoj Gori i naglasio da nijedna strana ne smije sebi da da za pravo da čini nepravdu.

"Stari Rimljani su rekli: 'Ko tjera pravdu, već čini nepravdu'. Nikome se ne smije činiti nepravda, nijedna strana ne smije činiti nepravdu, niti da zloupotrebi svoj uticaj. Ni ona sa državnim uticajem, ni mi sa duhovnim uticajem. Država Crna Gora i svi rukovodioci države, kao i svi mi koji upravljamo vjerskim zajednicama moramo da imamo u obzir dobrobit stanovnika i vjernika u Crnoj Gori. I mi, svi, pripadamo ovoj državi jer živimo i djelujemo ovdje. Ako smo svjesni toga, i ako želimo dobrobit svim stanovnicima/građanima i vjernicima, a dužnost nam je, i to sveta dužnost da sačuvamo mir i slogu, da sijemo i svjedočimo ljubav Božiju, treba da nađemo vremena, volju i spremnost susreta, razgovora, rasprava i da donesemo zajedničke odluke", istakao je nadbiskup Rok Đonlešaj.

Katolička crkva će, dodaje, kroz dijalog sa državom pokušati da riješi sva sporna pitanja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

"Nismo protiv Zakona. Imamo dosta toga što će morati da se riješi podzakonskim aktima. Baza za razgovore je Temeljni ugovor sa državom koji smo potpisali. Moramo da radimo na tome da obezbijedimo dokaze i mi ćemo dokazati vlasništvo. Imamo dokaze", ističe Đonlešaj.

Napominje da je Katoličkoj crkvi sporan kratak rok, godina, da se imovina popiše.

"Godina nije dovoljna. Ne može da se stgne u tom roku. Imamo i druge obaveze, vjerske i ostale obaveze. Vjerovatno ćemo tražiti produženje roka. Moramo da budemo strpljivi, da se smiri situacija. Vjerujem da država neće biti protiv da se produži rok", rekao je on.


Tagovi