Društvo

Počinje Veliki post: "Ako na ulici vidiš neko lijepo lice"...

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Veliki post počinje danas, a osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tijela, kao i proslavljanje Boga i njegovih svetih.

Izvor: Mondo/Sivački Goran

Pravi post ima dvije strane, tijelesnu i duhovnu, i podrazumijeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i od rđavih misli, želja i djela.

U vrijeme posta, oni koji ga se pridržavaju ne jedu hranu koja sadrži masnoće životinjskog porijekla, a u određenim danima ne jede se ni hrana koja je spremljena uz upotrebu biljnih masti.

 Ali... suština posta je u ovome:

"Kažeš da postiš. Uvjeri me u to svojim djelima. A koja su to djela? Ako vidiš siromaha, udijeli mu milostinju.Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri se sa njim. Vidiš li na ulici neko lijepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tijela. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe.

Noge neka poste tako što neći hoditi putevima grijeha. Oči neka poste tako što strasno neće posmatrati lijepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso. Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih riječi i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje", uči nas Sveti Jovan Zlatousti.



Tagovi