Društvo

Upoznali premijera sa nezakonitostima gradnje mHE na Štitaričkoj rijeci

Izvor MINA

Grupa nevladinih organizacija (NVO) uputila je danas premijeru Dušku Markoviću Informaciju sa komentarima, kako bi ga upoznala s nezakonitostima i nepravilnostima planskog dokumenta za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) na Štitaričkoj rijeci u Mojkovcu.

Izvor: Vlada Crne Gore

Informaciju su uputili WWF Adria, Eko-tim, Ekološki pokret Ozon i Akcija za socijalnu pravdu, imajući u vidu da je Marković preuzeo koordinaciju Ministarstvom održivog razvoja i turizma, koje je pokrenulo javnu raspravu za planske dokumente.

Marković je preuzeo koordinaciju Ministarstvom nakon što je početkom novembra ostavku dao bivši ministar Pavle Radulović.

Predstavnici četiri NVO smatraju da je sa javne rasprave potrebno povući Lokalnu studiju lokacije i Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu i u potpunosti odustati od planirane gradnje mHE na Štitaričkoj rijeci.

Oni su ocijenili da je planski dokument pravno nezakonit i bez ekonomske analize koja bi potvrdila interes lokalne zajednice od gradnje mHE, dok strateška procjena uticaja ne daje dovoljno podataka na osnovu kojih se može zaključiti stvarni uticaj na plansko područje.

Predstavnik WWF Adrije, Milija Čabarkapa, kazao je da su se projekti mHE u Crnoj Gori proteklih godina pokazali kao potpuni promašaj, sa ogromnim negativnim uticajem na životnu sredinu i nesrazmjernim finansijskim subvencijama koje vlasnicima plaćaju svi potrošači.

Iz WWF su kazali da projekte prati uništavanje rijeka na sjeveru zemlje i ugrožavanje osnovnih životnih potreba lokalnog stanovništva za vodom, navodnjavanjem i napajanjem stoke.

Crna Gora je ograničen prostor i geografski izuzetno mala država, te bi svako dalje uništavanje rijeka predstavljalo neodgovoran odnos prema budućim generacijama“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici četiri NVO očekuju da će u Kabinetu premijera ozbiljno razmotriti dostavljene primjedbe, te apeluju da se konačno stavi tačka i podvuče crta kada je riječ o štetnim projektima kakve su mHE, od kojih koristi imaju samo njihovi vlasnici, a ne lokalne zajednice, potrošači ili društvo u cjelini.