Društvo

Važno je podizati svijest o značaju životne sredine

Autor mondo.me Izvor MINA

U Crnoj Gori je važno dalje unaprjeđivati zakonodavstvo, pooštriti kaznene mjere i kaznenu politiku, kao i podizati svijest građana o značaju odgovornijeg ponašanja prema životnoj sredini, ocijenjeno je na sastanku premijera Markovića sa predstavnicima NVO Green Home

Izvor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE, SasaMatic

Kako je saopšteno iz Vlade, sastanak Duška Markovića i predstavnicima te NVO rezultirao je konkretnim sugestijama i predlozima Vladi i administraciji u cilju unapređenja stanja u oblasti životne sredine.

Navodi se da je na sastanku, organizovanom u okviru inicijative Savez za Evropu, razgovarano je o kvalitetu voda, pitanjima devastacije rijeka, diversifikaciji energetskih izvora u kontekstu očuvanja vodotoka, zaštiti mora, tretiranju otpada kao i o klimatskim promjenama.

Sagovornici su se saglasili da je važno dalje unapređivati zakonodavstvo, pooštriti kaznene mjere i kaznenu politiku, kao i podizati svijest građana o značaju odgovornijeg ponašanja prema životnoj sredini.

„Zajednički je konstatovana neophodnost jačanja institucionalnog potencijala u cilju kvalitetnijeg odgovora na izazove očuvanja zaštite životne sredine“, kaže se u saopštenju.

Najavljeno je da će Vlada razmotriti sve dobijene sugestije na kojima će kroz dalju saradnju i komunikaciju raditi nadležni resori. Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragana Čenić, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u MORT-u i pregovarač za poglavlje 27 Ivana Vojinović kao i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević.