Društvo

VAŽNO: Uputstvo za ponašanje u slučaju koronavirusa

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Ako postoji sumnja da ste zaraženi koronavirusom i morate da budete u izolaciji kod kuće postoje pravila koja će pomoći da ne zarazite ostale ukućane. Pročitajte ove savjete!

Izvor: Tanjug/AP/Chinatopix

• Do sada je umrlo blizu 2.600 ljudi;
• U Južnoj Koreji je umrlo osam osoba, 800 zaraženih;
• U Iranu umrlo 12 ljudi;
• U Italiji je umrlo 6 ljudi, najpogođenija zemlja Evrope koronavirusom.

Ovo su do sada poznati podaci o koronavirusu, odnosno njegovim posljedicama. U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pak, tvrde da razloga za paniku nema, niti da ima opasnosti od globalne zaraze.

Za svaki slučaj, donosimo vam uputstva kako da se zaštitite, odnosno učinite sve što je do vas da se ne zarazite i kako da se ponašate, ako se, ne daj bože, vi ili neko blisko vama, zarazi ovim virusom. Dobra vijest je da u Crnoj Gori nema registrovanih slučaja zaraženih ovim virusom koji je potekao iz Kine, ali treba biti maksimalno oprezan.


PREVENTIVA

Često pranje ruku, prekrivanje usta tokom kijanja i kašljanja, izbjegavanje bliskih kontakata s osobama koje imaju razvijene simptome gripa ili prehlade, temeljno kuvanje hrane, posebno mesa.

Ako je osoba bila u bliskom kontatku sa oboljelim, trebalo bi i sama da bude u izolaciji. Ako takva osoba živi sa ukućanima, onda bi je trebalo staviti u karantin. Ako neko nema bliski kontakt sa oboljelom osobom, nego samo potencijalni kontakt zato što je boravio na području gdje ima oboljelih, takvoj osobi dovoljna je izolacija u kući. S tim da takva osoba ne bi trebalo da ide na radno mjesto, školu, bioskope, dakle da izbjegava javna mjesta gdje ima puno ljudi.

KUĆNA IZOLACIJA

Prvo pravilo kućne izolacije je iz stana/kuće izdvojiti starije osobe i djecu. Nadalje, važno je koristiti papirne ubruse ili maramice, a ne peškire, dezinfikovati površine u stanu, često prati veš i odjeću. Izuzetno je važno često i temeljno prati ruke i ne stavljati ih u nos i usta. Kijati i kašljati treba u papirnate maramice koje odmah potom treba baciti. Ako postoji mogućnost, trebalo bi spavati u odvojenim krevetima i koristiti odvojena kupatila.

Razdoblje inkubacije koronavirusa je 14 dana, pa ćete nakon dvije nedjelje znati da li ste zaraženi. Ako živite sami, a niste osigurali zalihe hrane i drugih potrepština, sve što vam je potrebno možete da naručite preko interneta i dostavom ili da računate na pomoć porodice i prijatelja.

Još nije poznato da li se virus može prenijeti telesnim tečnostima i polnim odnosom ili samo vazduhom. Ako se na kraju ipak suočite sa simptomima koronavirusa nemojte da trčite odmah u hitnu, dom zdravlja ili Urgentni centar, jer možete da zarazite ljude u čekaonici. Pozovite zdravstvenu službu i dogovorite prevoz u bolnicu.

Tagovi