Društvo

Bogdanović: Mojkovac centar razvoja kulture na sjeveru

Autor modno.me

Ministarstvo kulture prepoznalo je Mojkovac kao jedan od centara razvoja kulture na sjeveru, a posebno kada je u pitanju kinematografija, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović koji je u tom gradu otvorio modernizovani 3D bioskop.

Izvor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE, BOJANA CUPIC/Bojana Cupic

Kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, u opremu bioskopa, koji funkcioniše u okviru Centra za kulturu "Nenad Rakočević" izdvojeno je oko 70 hiljada eura.

Iz Ministarstva su naveli da je projekat tehničke modernizacije bioskopske sale obuhvatio i instaliranje 3D opreme, a taj resor ga je realizovao u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP) i Opštinom Mojkovac.

Bogdanović je rekao da je realizacijom tog projekta Mojkovac pozicioniran kao centar sjevera države u oblasti bioskopske-prikazivačke djelatnosti.

„Ministarstvo je prepoznalo Mojkovac kao jedan od centara razvoja kulture na sjeveru naše države, što posebno važi kada je u pitanju kinematografija", kazao je Bogdanović.

Kako je naveo zaključili su postoji potreba da filmskoj publici u Mojkovcu pruže bolje uslove, a Centru za kulturu moderne sadržaje, kao podsticaj za još bolji rad.

Bogdanović je rekao da je siguran da će ovo biti samo uvod za uspostavljanje čvršće saradnje sa regionalnim distributerima.

„Upravo to je najbolji način za valorizaciju tehničke modernizacije koju smo sproveli u proteklom periodu“, rekao je Bogdanović.

Predsjednik opštine Mojkovac, Ranko Mišnić kazao je da tradicija poštovanja filma u tom gradu živi već 45 godina.

„Savremena oprema koju danas dobijamo učiniće je mladom i modernom i predstavljaće novu epohu u njenom razvoju. Zato je današnje otvaranje modernog 3D bioskopa posebno značajno za Mojkovac, jer mi imamo posebnu obavezu da ovu bioskopsku salu držimo ne samo živom već i punom“, naveo je Mišnić.

Mišnić se Ministarstvu kulture posebno zahvalio zato što 3D tehnologija od danas postaje dio projekcija u ovoj sali i omogućava ljubiteljima velikog platna da opet s ponosom kažu da je Mojkovac bio i ostaće grad filma.

Direktorica mojkovačkog Centra za kulturu Ljiljana Jokić, izrazila je veliko zadovoljstvo zbog uspješno realizovanog projekta modernizacije bioskopa i uručila zahvalnice Ministarstvu kulture i UNDP-u.

„Unapređenje bioskopa u Mojkovcu samo je jedan od projekata u strategiji razvijanja kreativnih industrija, kao mogućnosti da mnoge manifestacije, a u prvom redu Mojkovačka filmska jesen, postanu održive. Ministarstvo kulture prepoznalo je Mojkovac kao grad koji ima potencijal za razvijanje i popularizaciju filmske umjetnosti“, kazala je Jokić.