Društvo

Danas je Sveti Haralampije, gospodar svih bolesti

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju svetog Haralampija.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Sveti Haralampije smatra se zaštitnikom pčelara, a takodje je poznat i kao "gospodar svih bolesti". Vjernici ga slave kako bi on zaštitio njihove domove i zdravlje.

Haralampije je bio episkop u Magneziji i postradao je zbog vjere u Isusa Hrista u svojoj 113. godini.

Dio Haralampijevih moštiju čuva se u manastiru Podvrh, 25 kilometara sjeveroistočno od Bijelog Polja.

Kada je u vrijeme cara Septimija Severa počeo veliki progon hrišćana, Haralampije se nije krio od progonitelja, nego je slobodno i javno propovedao hrišćanstvo.

Sve muke kojima je zbog toga bio izložen pretrpio je kao u tuđem tijelu.

Kada su mu živom odrali kožu, rekao je carskim vojnicima: "Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro tijelo, vi obnoviste duh moj za novi, vječni život".

Po predanju, činio je mnoga čuda i mnoge je preobratio u hrišćanstvo, pa je i careva kći Galina napustila neznaboštvo svog oca i postala hrišćanka.

Osuđen na smrt i izveden na gubilište, Haralampije je uzdigao ruke k nebu i pomolio se Bogu za sve ljude, da im Bog da tijelesno zdravlje i duševno spasenje i da im umnoži zemaljske plodove.

"Gospode ti znaš da su ljudi meso i krv, oprosti im grijehe, i izlij blagodat tvoju na sve", pomolio se Haralampije.

Potom mu je dželat odsjekao glavu. Haralampije je ubijen 202. godine.

Njegovo tijelo je uzela Galina i sahranila ga.

Kada Haralampije bio mučen, car je doznao za njegovu čudotvornu moć, pa je naredio da dovedu jednog besomučnog čovjeka, kako bi se car uvjerio da li Haralampije stvarno može da iscjeljuje.

Đavo je tog čovjeka mučio 35 godina, gonio ga po pustinjama i brdima i bacao ga u blata ili u provalije.

Kada se ludak približio Haralampiju, demon je osjetio miris svetog čovjeka i povikao: "Molim ti se, slugo Božiji, ne muči me prije vremena, nego mi naredi i ja ću izaći, a ako želiš, ja ću ti kazati kako sam ušao u ovog čovjeka".

Haralampije mu je naredio da to i kaže. Demon je rekao: "Ovaj čovjek hteo je da pokrade svog susjeda, pa je pomislio u sebi: ako prvo čovjeka ne ubijem, neću moći zagrabiti njegovo blago, i ode i ubi susjeda. Zatekavši ga u takvom djelu, ja uđoh u njega, i evo već 35 godina stanujem u njemu".

Kada je čuo oveo, Haralampije je naredio demonu da odmah izađe iz čovjeka i ostavi ga na miru.

Demon je izašao, a ludak je ozdravio i smirio se.

Tagovi