Društvo

Patrijarh Irinej predvodiće litiju u Podgorici, stiže i mitropolit kijevski

Autor mondo.me Izvor Dan

Patrijarh srpski Irinej predvodiće 29. februara litiju ulicama Podgorice povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog, najavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu za Televiziju Hram.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Osim patrijarha na Svetosimeonskoj litiji učestvovaće i mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije sa četvoricom episkopa, što će, no riječima mitropolita Amfilohija, biti i nastavak litija za odbranu svetinja, prenio je Dan.

Podgorički dnevnik navodi da je Mitropolit crnogorsko-primorski u intervjuu za TV Hram kazao da je Crkva i dalje na raspeću, a li da je i svjedok i nosilac sile Hristovog vaskrsenja, koje svjedoči čitavom svijetu, a koje je naša jedina nada, dok je post, koji se približava, priprema svake duše za sretanje sa Hristom Gospodom.

“Vjera se i probudila kod nas jer su ovdje prisutni živi svjedoci živoga Boga svetitelji božiji”, kazao je mitropolit Amfilohije i najavio 29. februara proslavu praznika Svetog Simeona Mirotočivog i Svetosimeonovsku litiju koja će proći ulicama Podgorice od Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja do manastira Svetog Simeona na Nemanjinoj obali.

Govoreći o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, mitropolit Amfilohije je istakao da je potreban propis o odnosu države prema crkvi i vjerskim zajednicama, ali ne ovakav kakav je donesen u Crnoj Gori.