Društvo

Oni su glavna karika u rasvjetljavanju krivičnih djela! (VIDEO)

Autori Nikoleta Vukčević Teodora Orlandić

Posjetili smo jednu od glavnih karika policije kada je u pitanje rasvjetljavanje krivičnih djela - Kriminalističku tehniku. Gledajući kriminalističke serije većina nas je barem jednom poželjela da prati i otkriva tragove koji odaju počinioce zločina, a oni rade baš to!

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Njihov posao je vrlo dinamičan i složen. Kriminalistički tehničar osim znanja iz kriminalistike svakodnevno primjenjuje znanja iz mnogih oblasti, prirodnih i društvenih nauka, jer od izuzimanja tragova sa lica mjesta u mnogome zavisi ishod slučaja. Ova služba aktivna je 24 sata a nerijetko se srijeću i sa problemima, od kojih je najveći narušavanje lica mjesta i dokaza.

Osim izuzimanja dokaza, obavljaju i snimanje javnih skupova i sportskih i društvenih manifestacija, tačnije svih događaja koji mogu biti zanimljivi sa bezbjednosnog apekta, ali i izuzimanje foto i video materijala sa sigurnosnih kamera na stambeno-poslovnim objektima.

Njihova važnost u rasvjetljavanju krivičnih djela je ogromna, a kada se uporedi naša Kriminalistička tehnika sa stranim, nema veće razlike.

Za naš portal govorio je Srđan Vlahović rukovodilac Stanice kriminalističke policije za kriminalističku tehniku.

Detalje o njihovom poslu, kako izgleda njihov radni prostor i kako funkcioniše Kriminalistička tehnika, pogledajte u prilogu:

Oni su glavna karika u rasvjetljavanju krivičnih djela!
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić