Društvo

U školama obilježen Dan sigurnog interneta

Autor mondo.me

Blagovremena i sistematska edukacija i prevencija nastavnika i stručnih saradnika treba da doprinese suzbijanju negativnih pojava kojima djeca mogu biti izložena u okruženju,poručila je predstavnica Ministarstva prosvjete Marina Matijević,povodom Dana sigurnog interneta

Izvor: Ministarstvo prosvjete Crne Gore ‏

Iz Ministarstva su kazali da je Dan sigurnog interneta danas obilježen u određenom broju osnovnih i srednjih škola kroz radionice i prezentacije za djecu, nastavnike i roditelje.

Cilj te međunarodne akcije je promocija bezbjednog i odgovornog korišćenja interneta i savremenih tehnologija, sa posebnim fokusom na djecu i mlade širom svijeta.

Matijević je rekla je da obilježavanje Dana sigurnog interneta prilika da se učenici informišu i edukuju o tome kako da bezbjedno koriste internet i koji su izazovi s kojima se mogu susresti u sajber prostoru.

"Ministarstvo je u proteklih devet godina sprovodilo aktivnosti koje su bile usmjerene na podizanje svijesti o značaju bezbjednog korišćenja tehnologije, a posebno interneta i edukaciju djece u cilju prepoznavanja rizika kojem mogu biti izloženi u sajber prostoru“, rekla je Matijević, načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije.

Ona je istakla da je važno ukazati djeci kako da prepoznaju opasnosti na koje mogu naići na Internetu i na pravila kojih se moraju pridržavati prilikom korišćenja informacionih tehnologija.

Prema njenim riječima, od ove godine, kroz novi sistem evidentiranja slučajeva nasilja u školama u informacionom sistemu obrazovnih ustanova (MEIS), otvorena je rubrika koja se tiče sajber nasilja, što će omoguićiti evidentiranje upravo takvih slučajeva.

Ona je podsjetila da je školama na raspolaganju veliki broj resursa na Školskom portalu posvećenih bezbjednosti djece na internetu.

"Na Portalu se mogu pronaći preporuke, uputstva, smjernice, istraživanja, tutorijali, TV emisije, aplikacije, kvizovi, priče, kao i linkovi za prijavu nelegalnog sadržaja ili sajber incidenta“, zaključila je Matijević.