Društvo

U Crnoj Gori odišnje od karcinoma oboli 2,4 hiljade građana

Autor mondo.me Izvor MINA

U Crnoj Gori godišnje od karcinoma oboli 2,4 hiljade građana, a naredne dvije decenije očekuje se da će taj broj porasti 70 odsto, upozorila je onkolog Sanja Lekić.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić



Lekić je kazala da stanovnici Crne Gore ne vode dovoljno računa o svom zdravlju kada se osjećaju dobro.

„Kada imaju simptome oni se veoma brzo javljaju ljekarima, ali ono na čemu treba da poradimo je činjenica da populacija treba da odlazi kod ljekara onda kada se osjeća dobro, kada je zdrava kad nema simptome, jer kada se pojave simptomi kada govorimo o maligdnim bolestima najčešće govorimo o odmakloj bolesti“, rekla je Lekić.

Ona je objasnila da je potrebna redovna kontrola, vađenje nalaza, posjeta izabranom doktoru koji je "prvi na udaru što se tiče prevencije".

„Kada je u pitanju Crna Gora ovaj dan dočekujemo da godišnje ima imamo oko 2,4 hiljade novootkrivenih pacijenata, a naredne dvije decenije očekujemo i kod nas i na svjetskom nivou za 70 odsto povećanje novootkivenih pacijenata“, kazala je Lekić povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv karcinoma.



Kako je rekla, podaci ukazuju da se smrtnost može smanjii za 30 odsto ukoliko se utiče na fatkore rizika i ako se radi na primarnoj i sekundarnoj prevenciji.

„Primarna prevencija podrazumijeva uticaj na faktore rizika, odnosno promovisanje zdravih stilova života, zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, odvikavanje od pušenja, zonu bez dima i fizičku aktivnost koja utiče i na mogućnost da smanji gojaznost osoba u Crnoj Gori“, rekla je Lekić.

Ona je objasnila da sekundarna prevencija obavezuje pacijente koji su u riziku po dobnoj skupini i genetskoj predispozicija i da ukoliko imaju oboljelog člana porodice, da se pregledaju kako bi bolest bila otkrivena na vrijeme.

Lekić je rekla da su maligne bolesti otkrivene u prvom, drugom i trećem stadijumu izlečive,i da je cilj je da se bolest otkriva u ranim stadijumima.

Kako je kazala, kod žena su najzastupljeniji karcinom dojke, grlića materice, pluća. Prema njenim riječima, kod muškaraca, najzastupljeniji je karcinom pluća, debelog crijeva, prostate.

"Kod mlađih muškaraca može se govoriti o većoj usčestalosti karcinoma testisa, kod mađih žena o učestalosti karcinoma dojke i karcinoma grlića materice", kazala je Lekić.

Lekić je rekla da se uopštenoj populaciji preporučuje se jednom godišnje odlazak kod ljekara na opšti pregled.

Ona je kazala da se bilježi 50 odsto više pregleda, ne samo zbog većeg broja novootkrivenih pacijenata, već činjenice da se zahvaljujući novim terapijskim efektima život pacijenata koji boluju od karcinoma značajno produžio.

"U ovom trenutku Klinika za onkologiju svim pacijentima izlazi u susret. U budućnosti očekivaćemo veći priliv pacijenata tako da ćemo morati biti spremni i da na to odgovorimo, sa kadrom i ljekovima", rekla je Lekić.