Društvo

Neistine i dezinformacije mogu imati nesagledive posljedice

Autor mondo.me

Uprava policije ne ograničava svojim pripadnicima pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, ali, kako se navodi, moraju biti svjesni dužnosti i osjetljivosti trenutka kada je bezbjednost građana i države u pitanju i prema tome se i adekvatno ponašati

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Policija navodi da da je bezbjednosni sistem Crne Gore posljednjim dešavanjima izložen brojnim destruktivnim djelovanjima.

"U ovoj delikatnoj situaciji, na upućene provokacije i prema aktuelnim dešavanjima pokazujemo senzibilitet, osuđujući različite vrsta pritisaka na policijske službenike i njihove porodice", kaže se u saopštenju.

Djelovanje policije je, kako se navodi, usmjereno na očuvanje bezbjednosti svih građana države.

"Bezbjednost i mir čuvamo zakonitim ponašanjem uz uvjerenje da je odgovornost za bezbjednost na razboritom ponašanju svih građana", saopšteno je iz Uprave policije.

Navodi se da je činjenica da se službenik Uprave policije nalazio na čelu litije u Baru.

"Ta okolnost bila je dovoljna da različite strukture unutar države i van nje, u ovom osjetljivom trenutku, iskoriste to kao način podrivanja bezbjednosne službe i njenog integriteta i da predstave da unutar policije postoji osjećaj nesigurnosti i nejedinstva. To je apsolutno neutemeljeno, policija je u ovom trenutku jedinstvenija nego ikada", navodi se u saopštenju.

Stav Uprave policije je da je ovaj službenik iskoristio svoje pravo koje mu po Ustavu Crne Gore pripada i u odnosu na to nema nikakvu dilemu.

"Ali je time dao povod zlonamjernim stranama da misle i plasiraju iskonstruisane afere da je bezbjednosni sistem poljuljan i da sada na jedan još opasniji način vrše podrivanje državnih institucija", kaže se u saopštenju.

Ističe se da prema ovom službeniku nije pokrenut postupak odgovornosti, kako to pojednici vješto plasiraju, već se trenutno nalazi na bolovanju i posle prestanka razloga za bolovanje biće angažovan na poslovima koje je do sada obavljao.

"Reakcija Uprave policije u vezi s disciplinskom i drugom odgovornošću konkretnog službenika, neće biti ni veća, ni manja, nego što je propisano crnogorskim zakonima. Ista kakva bi bila u bilo kojoj drugoj demokratskoj državi", poručuju iz policije.

Bezbjednosni sistem, kako se navodi, ima kapacitete koji na valjan i efikasan način može da stane na put destrukcije države i "zato smo stalno na meti perfidnih napada i konstruisanja različitih manipulacija u javnosti".

"Masovnost okupljanja i pritisci različite vrste neće nas spriječiti u namjeri očuvanja mira i bezbjednosti svih građana uz upotrebu svih raspoloživih sredstava i kapaciteta", kaže se u saopštenju policije.

Uprava policije navodi da se očekuju različite vrste provokacija koje idu u pravcu izazivanja afera socijalno – demagoškog tipa, koje utiču na emocije građana i aktivno se koriste za stavaranje osjećaja nesigurnosti, panike i konfuzije.

"Policija ukazuje na odgovornost svih subjekata društvene zajednice o potrebi i obavezi saopštavanja tačnih i provjerenih informacija u cilju objektivnog informisanja javnosti uz upozorenje da drugačije ponašanje može imati nesagledive posljedice", zaključuje se u saopštenju.