Društvo

Morsko dobro više neće upravljati lukama

Autor mondo.me Izvor RTCG

Lukama od lokalnog značaja ubuduće u ime države neće upravljati Javno preduzeće Morsko dobro, već Uprava pomorske sigurnosti upravljanja lukama, predviđeno je Nacrtom strategije razvoja pomorske privrede do 2030. godine.

Izvor: MONDO/Uprava pomorske sigurnosti

Generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Maja Mijušković, kazala je za Radio Crne Gore da bi Uprava pomorske sigurnosti upravljanja lukama bila organ koji je nadležan ne samo za upravljanje lukama od nacionalnog značaja, već i od lokalnog.

“Jedna od novina je da ubuduće lukama od lokalnog značaja u ime države neće upravljati Morsko dobro”, rekla je Mijušković, prenosi portal RTCG.

Nacrt strategije, koji je na javnoj raspravi od 27. januara, prepoznao je brojne crnogorske potencijale i određene manjkavosti koje u toj oblasti treba prevazići.

Mijušković je saopštila da je Ministarstvo uvažilo zahtjeve pomorskih asocijacija i da će Akcionim planom za period od ove do naredne godine biti definisan redosljed poteza koji će doprinijeti da se poboljša status crnogorskih nautičara.

Ministarstvo takođe predviđa i da koordinira multiresornim timom koji će voditi računa o svim za pomorce bitnim pitanjima.

“Plan je da se pokuša jasno definisati način koordinacije svih nadležnih institucija, tako da u konačnom rezultira poboljšanjem statusa naših pomoraca”, dodala je Mijušković.

Zainteresovana javnost na sajtu Ministarstva može preuzeti u elektronskoj formi Nacrt strategije razvoja pomorske privrede, kao i formular za primjedbe i sugestije.

Dokument je na javnoj raspravi 40 dana.

Tagovi