Društvo

Plate u zdravstvu od marta veće za 12 odsto

Autor mondo.me Izvor MINA

Plate zdravstvenih radnika od marta će biti uvećane za 12 odsto, a od naredne godine za dodatnih tri odsto, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Izvor: Vlada Crne Gore

Vlada je danas ovlastila Ministartsvo zdravlja da sa reprezentativnim sindikatima zdravstva potpiše Izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za zdravstvenu djelatnost.

Kako je saopšteno nakon sjednice, u skladu sa predloženom izmjenom, koeficijenti za utvrđivanje zarade po osnovu potrebne stručnosti i složenosti poslova uvećani su za oko 12 odsto za ovu, i dodatnih tri odsto za narednu godinu.

Hrapović je kazao da je nakon pregovora Vlade i predstavnika Sindikata postignut kompromis o povećanju zarada za zdravstvene radnike sa pređašnjih devet na 12 odsto u ovoj i dodatnih tri odsto u narednoj godini što će, kako je naveo, u konačnom iznositi uvećanje za oko 15,3 odsto.

“Ovakav rezultat pregovora smatramo izuzetno uspješnim, uvažavajući činjenicu da su se tri reprezentativna sindikata saglasila sa ovakvim predlogom o povećanju zarada, a imajuću u vidu stabilnost državnog budžeta”, rekao je Hrapović na konferenciji za novinare.

On je kazao da je osim dosadašnja dva reprezentativna sindikata zdravstva, Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata, reprezentativnost u januaru stekao i Sindikat zaposlenih u zdravstvu Crne Gore, kao i da će se predložene izmjene GKU primjenjivati od 1. marta ove godine.

“Usvojeno povećanje koeficijenata će jednom doktoru supspecijalisti donijeti povećanje osnovne zarade 108 eura u ovoj, i dodatnih 27 eura naredne godine, odnosno - doktor supspecijalista će 2021. godine imati za 136 eura veću osnovnu zaradu nego danas”, precizirao je Hrapović.

On je istakao da se radi o povećanju zarade za redovan rad, odnosno bez dežurstava, pripravnosti i prekovremenog rada.

“Ukoliko uključimo sve navedene kategorije, ljekar supspecijalista će naredne godine primati za oko 210 eura veću neto zaradu u odnosu na onu koju ima sada”, dodao je Hrapović.

Kako je kazao, što se tiče ljekara specijalista, prosječno povećanje osnovne zarade u tekućoj godini je 92 eura, odnosno u narednoj dodatnih 25 eura.

“Što znači da će ljekar specijalista 2021. godine imati za 117 eura veću osnovnu zaradu. Uz dežurstva, pripravnosti i prekovremeni rad, ljekar specijalista će naredne godine primiti u prosjeku za oko 150 eura veću platu”, rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, plata ljekara opšte praske u ovoj godini biće prosječno uvećana za oko 75 eura odnosno dodatnih 21 eura u narednoj godini.

To, pojasnio je Hrapović, zbirno znači da će ljekaru opšte prakse sledeće godine plata biti veća u prosjeku oko 96 eura, a uz dežurstva, pripravnosti i prekovremeni rad, prosječno će imati zaradu uvećanu za gotovo 110 eura.

“Medicinske sestre i tehničari, oni sa visokom stručnom spremom ove godine će imati uvećane plate u prosjeku za oko 52 eura, i dodatnih 14 eura u narednoj, to jest gotovo 70 eura povećanje zarade 2021. godine”, kazao je Hrapović.

Srednjem medicinskom kadru će, kako je naveo, ove godine biti uvećane plate za oko 43 eura, a naredne dodatnih 12, odnosno, od naredne godine njima će plata biti veća u prosjeku 55 eura.

Hrapović je poručio da je Vlada uvećanjem koeficijenata i povećanjem zarada nedvosmisleno pokazala da zdravstvo i zdravstveni sistem drži kao neprikosnoveni prioritet u svojim politikama, „a da zdravstveni profesionalci imaju posebno mjesto u društvu koje konstantno mora uvažavati važnost ovog poziva“.