Društvo

Guraju Cijevnu u cijevi: Albanija gradi dvije hidroelektrane, hoće i treću!

Autor mondo.me Izvor portal analitika

Albansko Ministarstvo infrastrukture i energetike obavijestilo je Vladu Crne Gore da je u toku gradnja dvije hidroelektrane na rijeci Cijevni, i najavilo izgradnju još jednog izvora struje na istom slivu.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Da li će još jedna rijeka u regionu biti "ugurana" u cijev i "nestati"?

Portal Analitika objavio je danas da su albanske vlasti obavijestile Crnu Goru da gradi dvije hidroelektrane na rijeci Cijevni, a da je u planu i treća!

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, dobijenu dokumentaciju prevelo na crnogorski jezik i od petka je učinila javno dostupnom, koja se može preuzeti ovdje.

Istovremeno, Ministarstvo je pozvalo zainteresovanu javnost da do 24. februara pošalje sve komentare, sugestije i primjedbe na dostavljenu dokumentaciju na službenu adresu MORT-a.

Prema obimnoj dokumentaciji koju je albanska strana dostavila, hidroelektranu "Dobrinje" gradi kompanija "W.T.S.- Energji". Instalisana snaga objekta, prema dobijenim podacima je 1.000 kW, dok će prosječna godišnja proizvodnja inositi 4.080.126 kWh. Prema zvaničnoj dokumentaciji, koncesionari HE "Dobrinje" su aplicirali za dobijanje dozvole za izgradnju dana 21.06.2018 godine. Dozvola za izgradnju je zvanično objelodanjena 1. marta 2019. godine, a albansko ministarstvo infrastrukture i energije nije dobilo informaciju od strane kompanije o statusu radova.

Što se tiče HE "Muras", taj objekat gradi kompanija "Mateo &C" na pritoci Cijevne. Instalisana snaga elektrane je 2.000 kW. Prosječna godišnje proizvedena energija iznosi oko 8,2 miliona KWh. Dozvola za gradnju ove elektrane vlasti Albanije su objelodanile 16.marta 2018. godine, dok su zvanično radovi počeli 1. novembra 2018. godine.

U dokumentu se navodi da je Vlada Albanije "uslovno" dala dozvolu za gradnju ove elektrane, ali nije navedeno što to konkretno znači budući da su radovi odmakli. Zanimljivo je da je pojedine dokumente za gradnju ovih elektrana lično potpisao premijer Edi Rama, navodi isti izvor.

FOTOGRAFIJE CIJEVNE

Albanska strana pominje i gradnja HE "Vriela" na Cijevni, ali se nigdje ne navodi u kojoj je fazi taj projekat. Kao koncesionar, odnosno graditelj tog energetskog objekta navodi se kompanija "Selca Energji".

Svemu ovome protivi se grupa nevladinih organizacija i građana. Aktivisti tih nevladinih organizacija su još u jesen 2018. godine protestovali zbog najavljene gradnje dvije elektrane. Godinu dana nakon toga je u Podgorici održan sastanak albansko-crnogorske Komisije za Upravljanje vodama od zajedničkog interesa. Crnogorska strana je smatrala da njihova izgradnja ima direktnog uticaja na kvalitet i količinu podzemnih voda na teritoriji Crne Gore i da činjenica da crnogorska strana nije prethodno obaviještena jeste u suprotnosti sa konvencijom „ESPOO“.

Isto tako, crnogorska strana je navela da informacije dostavljene zvaničnim putem od albanske strane nisu bile dovoljne za njihove stručnjake kako bi došli do zaključka da li ovakva delatnost izaziva štetu po životnu sredinu u njihovoj teritoriji, podsjeća Portal Analitika.