Društvo

Uprava pomorske sigurnosti dio međunarodnog CISE konzorcijuma

Autor mondo.me

Uprava pomorske sigurnosti upravljanja lukama je postala članica međunarodnog evropskog konzorcijuma čiji je cilj unapređenje pomorske sigurnosti u okviru poboljšanja zajedničkog okruženja za razmjenu informacija (CISE), sistema granične komande, kontrole i koordinacije

Izvor: MONDO/Uprava pomorske sigurnosti

ANDROMEDA je međunarodni istraživački projekat sa punim nazivom “Poboljšano zajedničko okruženje za razmjenu informacija za sisteme granične komande, kontrole i koordinacije” kojim koordinira grčko Ministarstvo pomorstva i ostrvske politike.

Realizacijom projekta ANDROMEDA biće iskorišćen potpuni potencijal koncepta Zajedničkog okruženja za razmjenu informacija - CISE (eng. Common Information Sharing Environment), validacijom sistema za komandu, kontrolu i koordinaciju, kompatibilnih sa CISE, u dužem vremenskom periodu, od strane nekoliko obalnih i graničnih agencija.

Važno je naglasiti da projekat ANDROMEDA predviđa dalje poboljšanje, validaciju i primjenu koncepta CISE proširenjem njegovog obima na razmjenu informacija u okviru kopnenog nadzora i adaptiranje relevantnih rješenja komande i kontrole i ostalih povezanih usluga.

Ovo će biti ostvareno proširivanjem modela podataka CISE zasnovanog na slučajevima realne upotrebe i zahtjevima učesnika/korisnika, kao i prilagođavanjem najrazvijenih sistema C2 u pravcu potpune usaglašenosti sa proširenim modelom i obrascima razmjene CISE poruka.

Možda ce vas zanimati

Projekat ANDROMEDA se fokusira na prikazivanje kapaciteta za potpunu integraciju instrumenata za podršku odlučivanju u oblasti graničnog nadzora i pomorske sigurnosti (kao npr. traganje i spašavanje i sigurnost plovidbe tokom vršenja kontrole i operacija na moru), uzimajući u obzir pomorske nezgode/katastrofe.

Poboljšani CISE Model je usmjeren na integraciju postojećih sa budućim operativnim sistemima i savršeno je u skladu sa evropskom politikom koja omogućava međuresornu kompatibilnost i koordinaciju i dozvoljava svakoj državi članici da odluči kako, kada i da li su dodatni izvori podataka od značaja za njene operacije.

Predloženo rješenje se distribuira kao skup sistema i usluga međusobno povezanih shodno CISE principima koji teže podsticanju bržeg otkrivanja novih događaja, bolje informisanosti u procesu donošenja odluka i postizanju udruženog razumijevanja i djelovanja u raznim prekograničnim situacijama.

Projekat ANDROMEDA je počeo sa realizacijom 1. septembra, 2019.godine i predviđeno je da traje 18 mjeseci. Na projektu je uključeno 19 partnera iz 8 zemalja*, koji su prenijeli svoja važna iskustva i iskoristili doprinose od ostalih prošlih i tekućih istraživačkih projekata.

Stoga, očekuje se da će projekat imati važan uticaj na kontrolu i sigurnost evropskih granica kao i na proširivanje prekogranične međunarodne saradnje.

Učesnici na projektu se mogu podijeliti, pored lidera – administratora projekta, na tri glavne grupe: predstavnici industrije (dizajneri sistema ANDROMEDA i proizvođači opreme); akademska zajednica uključena u naučno-istraživačke procese u oblasti CISE i primjene sistema C2 u pomorstvu i na kopnu; krajnji korisnici integrisanog sistema ANDROMEDA na kojima će se primijeniti donijeta poboljšana CISE rješenja i testirati funkcionalnost i koordinacija unaprijeđenih C2 sistema.

Shodno navedenom, na ovom projektu, a u okviru svojih nadležnosti Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (akronim MSD - Maritime Safety Department), učestvuje kao krajnji korisnik sistema ANDROMEDA, u kome, zajedno sa tehničkim partnerima radi na definisanju scenarija i zahtjeva krajnjih korisnika, operativnoj analizi, izradi, testiranju i potvrđivanju ponuđenih rješenja u jadransko-jonskom regionu Mediterana.

Pored toga uloga Uprave obuhvata i konsultacije vezano za dizajn C2 rješenja za granice na moru, usluge podrške odlučivanju, spajanje podataka, aktivnosti isprobavanja donesenih rješanja i njihovu eksploataciju i evaluaciju.