Društvo

U Crnoj Gori nema oboljelih od koronavirusa

Autor mondo.me Izvor MINA

Kineski radnici, njih skoro 800, koji su angažovani na izgradnji auto puta, neće se do daljnjeg vratiti u Crnu Goru, dok se ne vidi kako će se razvijati situacija sa koronavirusom, saopštio je danas direktor Institut za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Mugoša je kazao da, s obzirom da je Crna Gora turistička država i da se može očekivati veliki broj putnika, nadzor na granici uspostavljen u saradnji sa pograničnom policijom i sanitarnom inspekcijom.

Mugoša je objasnio da putnici ispunjavaju ankete, a u slučaju povišene tjelesne temperature, inspekcija poziva epidemiološku službu, kao bi se putnik transportovao u Klinički centar.

„Sistem je organizovan u cilju da se što prije stave pod nadzor potencijalno inficirani“,kazao je Mugoša na konferenciji za novinare.

On je rekao da su napravljeni određeni koraci kada su u pitanju radnici na auto-putu iz Kine, a kojih u ovom trenutku ima oko 300.

„U razgovoru sa pomoćnikom direktora CRBC, dogovoreno je da njihovi radnici koji su otišli za Kinu, njih 797, ne dolaze do daljneg, dok se ne vidi kako se razvija situacija i šta će se sve dešavati“, kazao je Muguša.

Prema njegovim riječima, njih osam, koji su došli, nakon pojave virusa, pod nadzorom su, a informacije o njihovom stanju dobijaju na svako 12 sati.



Ministar zdravlja Kenan Hrapović, rekao je da je taj resor, na predlog IJZ, infekciju novim koronavirusom proglasilo za zaraznu i skladu sa tim uspostavljena je kontrola na granici za putnike koji dolaze iz Kine i drugih pogođenih država.

On je kazao da Ministarstvo i IJZ preuzimaju sve mjere zaštite, a prema poslednjim podacima importacija virusa je veoma niska, ali se, kako je istakao, nište ne može isključiti.

Hrapović je naglasio da prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za izdavanje akata o stavljanju pod zdravstveni nadzor, je zadužena zdravstveno sanitarna isnspekcija, dok su osobe koje se stavljaju pod nadzor, bez ograničavanja slobode kretanja, dužna da se svakodnevno javljaju IJZ-u.

„Zdravstveno sanitarna inspekcija je već započela sprovođenje te mjere identifikacijom i izdavanjem nalogo obaveznom nadzoru“, rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, kako bi sve djelovalo u cilje sprečavanja bilo kog oblika epidemije, zdravstvenim ustanovama u državi, naloženo je unapređenje spremnosti na moguću respiratornu epidemiju.

„To podrazumijeva sprovođenje neophodnih pripremnih i preventivnih aktivnosti, uključujući i nabavku dovoljnih količina lične zaštitne opreme, razvijanja procedura za postupanje sa pacijentima, poštravanje režimaposjete i kretanje kroz bolnice“, istakao je Hrapović.

Svjetsk zdravstvena organizacija (SZO), trenutno ne preporučuje posebne mjere za putnike u međunarodnom saobraćaju koji putuju u pogođeno kinesko područje u smislu ograničavanaj putovanja.

„Susjedne države uveli su „skrining“, na ulasku u državu za sve pitnike koji dolaze iz pogođene oblasti“, rekao je Hrapović.

Do sada, kako je naveo, a u skladu sa trenutnim stepenom obolijevanja, preporukama SZO, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, IJZ je sproveo niz aktivnosti.

Hrapović je podsjetio na slučaj u Budvi, oko boravka grupe kineskih državljanja, gdje se u jednom trenutku pojavila sumnja na slabost jednog od njih.

„Nadležni u ovom slučaju su pravovremeno reagovali, i to je ujedno bila i svojevrsna test proba za sistem“, zaključio je Hrapović.

Tagovi