Društvo

Turisti iz Kine prijavili tegobe, IJZ odbacio sumnje na koronavirus

Autor mondo.me

Troje kineskih turista prijavilo je Domu zdravlja u Budvi da imaju određene respiratorne tegobe, zbog čega je reagovao Institut za javno zdravlje, zajedno sa zdravstveno sanitarnom inspekcijom, isputujući da li je riječ o koronavirusu.

Izvor: MONDO

Na sreću, epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da pacijenti nemaju koronavirus.

"Prema epidemiološki obrađenim izjavama ni jedan od pacijenata nije boravio u najpogođenijem gradu Vuhan niti u pokrajni Hubei 14 dana prije pojave simptoma. Istovremeno nisu bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajem infekcije 2019-nCoV virusom što su prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) glavni epidemiološki kriterijumi sumnje", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Dodaju da pomenuti turisti nisu ispunjavali niti jedan od elemenata definicije slučaja koju je za potrebe nadzora razvila Svjetska zdravstvena organizacija i koja se primjenjuje u Crnoj Gori za nadzornad 2019-nCoV.

"Kod svih pacijenata radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu, a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena tjelesna temperatura koja nije potvrđena ljekarskim pregledom. Svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Sumnje na infekciju novim korona virusom nisu niti neuobičajeni niti neočekivani događaji imajući u vidu razvoj događaja poslednjih nekoliko dana u svijetu sa slučajevima infekcije sa2019-nCoV prijavljenih u državama izvan Kine", objasnili su u Institutu za javno zdravlje.

Crna Gora je, ističu u Institutu, spremna za sprječavanje i kontrolu mogućih infekcija, pomenutim virusom.

"Činjenica da je sprovedena epidemiološka obrada sumnji, dokazuje da otkrivanje i istraživanje obolijevanja od novog koronavirusa funkcioniše u Crnoj Gori, pokazujući visok nivo spremnosti za sprečavanje i kontrolu mogućih infekcija sa 2019-nCoV.Podsjećanja radi, do sada (zaključno sa 26. januarom 2020.) su u Evropi registrovana samo tri slučaja obolijevanja i to u Francuskoj kod putnika u međunarodnom saobraćaju koji su putovali u Kinu. Zaključno sa 26. januarom ukupno je registrovano 2026 slučajevaod čeg a u Kini 1988 a u 38 u drugim državama svijeta. Broj registrovanih smrtnih slučajeva je 56 – svi u Kini", zaključili su u Institutu za javno zdravlje.