Društvo

CEDIS: Preuzeto 23 odsto više energije

Autor mondo.me Izvor MINA

Korisnici elektrodistributivnog sistema u decembru su preuzeli ukupno 251,78 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko 23 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Iz CEDIS-a su kazali da je najviše električne energije, oko 41 odsto, distribuirano korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

„Očitano je ukupno 375,18 hiljada mjernih mjesta, ili 93 odsto od ukupnog broja. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto“, navodi se u saopštenju.

Ekipe Sektora za održavanje u decembru su intervenisale na terenu 1,97 hiljada puta. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 445,89 hiljada eura.

„Tokom decembra započeta je priprema projektne dokumentacije za izgradnju, oko milion eura vrijednog 10 kV postrojenja u trafostanici 35/10 kV Centar u Podgorici. U toku je i priprema dokumentacije za izgradnju 11 objekata na srednjenaponskom i niskonaponskom nivou, ukupne vrijednosti preko 600 hiljada eura, od čega će najviše sredstava biti izdvojeno za izgradnju i uklapanje trafostanice 10/0.4 kV Staro pazarište u Nikšiću“, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su kazali da su u decembru privedene kraju aktivnosti na realizaciji pet projekata na srednjenaponskom i niskonaponskom nivou, ukupne vrijednosti preko 180 hiljada eura.

Na distributivnu mrežu u decembra je priključeno 790 novih korisnika.

„Na području Crne Gore je u decembru ugrađeno 1,1 hiljada novih elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 321 hiljada, čime je pokriveno oko 79 odsto konzuma“, rekli su iz EKIP-a.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže.

CEDIS distribuira električnu energiju za oko 400 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Tagovi