Društvo

Stigli pasoši “treće generacije”, nove lične u aprilu!

Autor mondo.me

Ministarstvo unutrašnjih poslova počelo je sa izdavanjem pasoša treće generacije a nove lične karte izdavaće se od kraja marta!

Izvor: MONDO

Građani koji imaju staru međunarodnu putnu ispravu moći će da je koriste do isteka roka važenja, pišu Vijesti.

Podgoričkom dnevniku iz MUP-a su saopštili da će se nove lične karte izdavati od kraja marta, kada na snagu stupa novi zakon.

Građani neće morati da mijenjaju važeću ličnu kartu do isteka roka važenja, a najduže pet godina od početka primjene novog zakona - 30. marta ove godine.

Iz MUP-a su preporučili da zbog brojnih benefita koje će imati nove lične karte, odlože zamjenu starih do početka izdavanja novih ličnih karata.

Građani kojima ističe rok važenja stare lične karte, a ista im nije potrebna za obavljanje pravnih i drugih poslova već koriste na primjer pasoš, moći će tako da sačekaju kraj marta kako bi dobili novu, navode Vijesti.

Iz MUP-a su podsjetili da nova lična karta sadrži čip - elektronski nosač, u kojem će biti ugrađeni certifikati za elektronsku identifikaciju i za kvalifikovani elektronski potpis.

Iz MUP-a su pojasnili da će građani zahvaljujući certifikatima pohranjenim u čipu lične karte, imati pristup brojnim uslugama, pa će moći preko portala eUprave da naruče izvod iz registra rođenih, registra crnogorskih državljana, uvjerenje o prebivalištu, da izvrše promjenu adrese, jer je certifikat za kvalifikovani elektronski potpis ekvivalentan svojeručnom potpisu na šalteru.

Građanima će biti omogućem i pristup određenim elektronskim servisima u zdravstvenom sistemu, kao što su podizanje ljekova u apotekama, pristup zdravstvenom pregledu, jer će lična karta biti zamjena i za zdravstvenu knjižicu.

Nabavka sistema kojim se uvode nove lične karte i pasoši treće generacije vrijedna je više od 18 miliona eura.