Društvo

Knežević osumnjičen i za šverc oružja!?

Autor mondo.me

U šverc oružja, posao vrijedan preko dvije milijarde eura, prema saznanjima Vikend novina bio je uključen i odbjegli biznismen Duško Knežević.

Izvor: MONDO

Podgorički dnevnik navodi da operativni podaci dobijeni kroz saradnju sa FBI i drugim međunarodnim istražnim timovima pokazuju da ima razloga za sumnju da se upravo iza slučaja trgovine karbonom krije šverc oružja ogromne vrijednosti, koji se povezuje sa Kneževićem!

Neimenovani izvor Vikend novina naveo je da je dosadašnja istraga međunarodnih timova pokazala da postoji osnov sumnje da se ne radi o karbonu, nego o trgovini oružjem, poslu vrijednom preko dvije milijarde eura!

Prema riječima izvora podgoričkog dnevnika u ovom poslu je učestvovao Duško Knežević preko svojih firmi i banaka, kao i preko nekih drugih banaka koje nijesu bile u njegovom vlasništvu a pare su stizale preko pojedinih arapskih država!


Knežević je prije dvije noći saopštio da ga “prorežimski mediji” lažno optužuju.

U aferi Global karbon, osim Kneževića na optužnici su se našli bivši izvršni direktor Invest banke Montenegro (IBM) Zoran Nikolić i nekadašnji član Odbora direktora te banke Predrag Dašić, izvršna direktorica Global karbona Biljana Bašović i dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Atika land i Mogren hil, Brankica Bašović.

Istragom je Tužilaštvo došlo do konkretnih dokaza da je ova grupa od 2008. do 2017. godine, po uputstvima Kneževića, u više navrata realizovala njegove odluke kojim je preko kompanije Global karbon oštećena Invest Montenegro banka.

Prema kriminalnom planu Kneževića povezane kompanije i poslovne banke formiraju preduzeća u koja ulažu novac koji kasnije transferišu na nezakonit način. Grupa koju je predvodio odbjegli biznismen za 1,9 miliona eura oštetila je firmu Global karbon, čiji je osnivač IBM.

IBM i Atlas banka posredstvom Global karbona omogućavali su kreditno zaduženje većem broju povezanih osoba i firmi za kupovinu karbona. Karbon nikad nije kupljen, a krediti su završili kao depoziti povezanih pravnih lica u Francuskoj.

U optužnici se navodi da je Knežević davanjem pozajmice od milion eura stranoj kompaniji Mega Gulf Investments Holdings Limited, koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 900.000 eura za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku.

Na predlog Duška Kneževića predsjednika Atlas grupe 2008. godine IBM banka osnovala je preduzeće Global karbon d.o.o. Podgorica, koje se bavilo trgovinom prava na emisiju štetnih gasova.