Društvo

Crkva očekuje istinski i pravi dijalog

Autor mondo.me Izvor MINA

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je SPC spremna za razgovor ako je vlast, na prvom mjestu, spremna da prihvati amandmane koje je Mitropolija podnijela na Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je Srpska pravoslavna crkva spremna za razgovor ako je vlast, na prvom mjestu, spremna da prihvati amandmane koje je Mitropolija podnijela na Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Prema njegovim riječima, ukoliko je poziv na dijalog predsjednika Vlade Duška Markovića samo u vezi “onog bezakonja, onda je bolje da se tu ne započinje nikakav razgovor”.

Marković je najavio da će se do kraja nedjelje zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora o onim pitanjima koja se ne razumiju ili o strahovima koji postoji, i da je država tu da garantuje da nema razloga za strahove i zablude.

"Blagodarimo predsjedniku Vlade na njegovom interesovanju za donošenje normalnog zakona o Crkvi i vjerskim zajednicama u Crnoj Gori. Skrećemo pažnju, ako pod tim pozivom on podrazumijeva onakve razgovore kakvi su dosad nekoliko puta vođeni, gdje se mi obavezujemo da prihvatimo to bezakonje, i da o njemu razgovaramo, onda tu bolje da se ne započinje nikakav razgovor", kazao je Amfilohije za Dan.

Poručio je da Crkva očekuje istinski, pravi dijalog, koji je u saglasnosti sa Venecijanskom komisijom i sa evropskim zakonima jasan dijalog kako bi se, kako je rekao, donio zakon koji je saglasan vjekovnom predanju Crne Gore i savremenim evropskim zakonima.

"Ako je to samo poziv da razgovaramo o ovom bezakonju, onda nema potrebe. Oni su nama to nametali već nekoliko puta. Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin nam je nametao razgovor o tom bezakonju. Nije bilo govora o tome”, poručio je Amfilohije.

Tagovi

SPC