Društvo

Generation Unlimited Izazov za mlade

Autor mondo.me

Zajednički program Ujedinjenih Nacija za mlade „Kreaktivacija“ ponosno objavljuje da će Crna Gora po drugi put učestvovati u Generation Unlimited Izazovu za mlade (Youth Challenge).

Izvor: PROMO/Digitalizuj.me

Prijava za takmičenje je otvorena do 09. februara, a radionica za odabrane timove će se održati od 21. do 23. februara 2020. godine. Ovo globalno takmičenje se sprovodi u 41 zemlji širom svijeta, a pobjednici imaju priliku da osvoje 20.000 dolara, kao i mogućnost da se njihova rješenja implementiraju širom svijeta. Izazov u Crnoj Gori organizuju UNDP, Savez izviđača Crne Gore i UNICEF.

"Nudimo priliku svim mladim ljudima da riješe društvene izazove i unaprijede zajednicu u kojoj žive, nauče kako da razviju ideje i implementiraju ih i dobiju finansijsku i mentorsku pomoć. Takođe, imaju priliku da postanu dio globalnog izazova i dobiju dodatna sredstva i mentorstvo kako bi razvili svoju ideju na globalnom nivou", navodi se u saopštenju.

Ko može da se prijavi i kako?

Svi mladi, iz svih crnogorskih opština, koji imaju između 14 i 24 godine se mogu prijaviti. Prijavljuju se timovi od troje do petoro mladih koji žele da riješe izazov u jednoj od navedenih oblasti:

  1. Kako da unaprijedimo obrazovanje da mladi u školi i van nje dobijaju vještine i znanja relevantna za 21. vijek? – cilj je da se unaprijede mogućnosti mladih da uče, u školi ili van nje. Možete se pozabaviti problemima kao što su (navedeni problemi su samo primjeri, možete odabrati šta god želite):
    1. Razvoj vještina kao što su kritičko razmišljanje, samopouzdanje, tolerancija, empatija, timski rad, komunikacija…
    2. Kako nastavni plan i program učiniti zanimljivijim učenicima?
    3. Poboljšanje dijaloga između učenika, nastavnika i roditelja;
    4. Uvođenje afirmativnih mjera za podsticanje volonterizma u formalnom obrazovanju.
  2. Kako da mladima olakšamo put od škole do posla? – cilj nam je da mladi imaju više informacija o potencijalnom poslu i da lakše dolaze do prilike za zapošljavanje. Možete se pozabaviti problemima kao što su (navedeni problemi su samo primjeri, možete odabrati šta god želite):
    1. Razvoj omladinskih servisa kao što su informisanje mladih o prilikama za lični i     profesionalni razvoj, omladinski klubovi i centri, mentorstvo…
    2. Sticanje vještina potrebnih za aktivno uključivanje mladih na tržište rada;
    3. Suzbijanje rodno zasnovanih stereotipa i diskriminacije.

  1. Kako da pomognemo mladim ljudima da imaju jednak pristup prilikama za rast i razvoj? – želimo da ojačamo glas mladih u društvu, kao i da im omogućimo da imaju jednake uslove za odrastanje i razvoj. Možete se pozabaviti problemima kao što su (navedeni problemi su samo primjeri, možete odabrati šta god želite):
    1. Kako obezbijediti da roditelji, nastavnici i odrasli čuju glas djece i mladih?
    2. Kako smanjiti nasilje u školi i cyberbullying?
      1. Koje vrste muškog ponašanja treba promijeniti kako bi kreirali sigurniji prostor za žene i djevojčice?
      2. Kako da srušimo stereotipe o mladima sa invaliditetom?

Prijavljivanje je jednostavno! Sve što treba je da popunite jednostavnu prijavu koju možete pronaći na sajtu www.kreaktivator.me u kojoj ćete dati odgovore na sljedeća pitanja:

  • Identifikacija prepoznatog problema;
  • Opis (pojašnjenje) problema kroz kratku, realnu priču iz vaše svakodnevnice;
  • Šta vas je motivisalo da se prijavite za Generation Unlimited Youth Challenge;
  • Koja je vaša vizija rješenja datog problema (ako je imate u ovom trenutku).

Prijavio/la sam se. Šta sada?

"Nakon isteka roka za prijave, žiri će pregledati svaku od prijava i odabrati do 20 timova sa kojima će se obaviti intervjui. Timove koji su pozvani na intervju obavijestićemo telefonom, a konačan spisak odabranih timova biće objavljen najkasnije do 14. februara, na sajtu Kreaktivatora", navodi se u saopštenju.

Šta te očekuje?

"Deset odabranih timova biće pozvano da učestvuje na trodnevnoj radionici koju organizuju Laboratorija inovacija za mlade i naš partner, Digitalizuj.Me. Radionica će se održati od 21. do 23. februara u hotelu Palas, u Petrovcu. Odabrani timovi će tokom tri dana, uz pomoć sjajnih mentora, prolaziti kroz niz modula kako bi od problema došli do njegovog rješenja i osmislili projekat. Istovremeno, mladi će dobiti priliku da steknu niz novih vještina i znanja koje će ih bolje pripremiti za budućnost. Na kraju vikenda timovi će dobiti priliku da, pred žirijem, predstave svoja rješenja a 5 odabranih timova će dobiti po 1.000 dolara i mentorsku podršku za realizaciju svoje ideje tokom naredna 3 mjeseca."

Troškovi puta, smještaja i hrane pokriveni su od strane organizatora.

Rok za prijavljivanje je 9. februar 2020. godine!

Pet odabranih timova će učestvovati u nacionalnom finalu, a dva tima odabrana u finalu će se uključiti u Globalni izazov, sa predstavnicima još 40 zemalja, i imaće priliku da osvoje 20.000 dolara za realizaciju svoje ideje.

O Generation Unlimited-u:

Generation Unlimited je globalno partnerstvo koje želi da omogući da svaka mlada osoba bude u školi, ima mogućnost da uči i bude dio nekog treninga ili bude zaposlena do 2030. godine.

Do 2030. godine biće 2 milijarde mladih koji traže priliku za bolju budućnost širom svijeta. Uz pomoć stečenog obrazovanja i vještina ovi mladi ljudi će transformisati ekonomije i nacije, ali globalna ekonomija koja se brzo mijenja zahtijeva usku specijalizaciju znanja i vještina u vremenu kada se većina edukativnih sistema bori za opstanak.

Generation Unlimited je partnerstvo izmedju privatnog sektora, vlada, internacionalnih i lokalnih organizacija, sa jedne, i mladih ljudi, sa druge strane, kako bi identifikovali najbolja rješenja za tri velika izazova.