Društvo

Oko 2.000 crnogorskih studenata boravilo na fakultetima u inostranstvu

Autor mondo.me

Oko 2.000 studenata, nastavnog i administrativnog osoblja od 2015. do 2019. godine boravilo je na fakultetima u inostranstvu

To je za Pobjedu saopštila šefica nacionalne Erazmus + kancelarije u Crnoj Gori Vanja Drljević.

U razgovoru za podgorički dnevnik ona je navela da su zadovoljni načinom odvijanja procesa koji je otvoren 2015. o čemu svjedoče brojna pozitivna iskustva studenata, ali i nastavnog i administrativnog osoblja koji su boravili na nekoj od ustanova visokog obrazovanja u inostranstvu.

Drljević je rekla da je prilično teško precizno navesti nazive univerziteta u inostranstvu koji su popularni među studentima, jer je izbor raznovrstan i najčešće zavisi od pojedinca koji se prijavljuje za odlazak na razmjenu.

Neke od zemalja koje studenti najčešće biraju prilikom prijavljivanja, prema. njenim riječima, su Njemačka, Španija, Italija, Poljska, Turska, Španija, Portugalija…

Drljević je za Pobjedu navela da se student prije odlaska na mobilnost, obavezuju da potpišu ugovor o učenju, kojim su definisana njihova prava i obaveze tokom trajanja perioda mobilnosti.

Ugovor potpisuju student, matična ustanova visokog obrazovanja, ali i ustanova u inostranstvu na kojoj će student provesti studijski period.

Drljević je precizirajući koji su kriterijumi prilikom odabira studenata koji odlaze na studije van Crne Gore, navela da je visok prosjek svakako jedan od značajnih krijterijuma prilikom procesa prijavljivanja, ali ne i presudan faktor.

Prilikom prijavljivanja, od velikog značaja su i motivaciono pismo, vannastavne aktivnosti, ali i broj raspoloživih mjesta u okviru određenog konkursa za odlazak na razmjenu. Međutim, kako bi student bio kvalifikovan za odlazak na mobilnost, neophodno je da ima završenu prvu godinu osnovnih studija. Mobilnost jedino nije moguća na prvoj godini osnovnih studija”, rekla je Drljević Pobjedi.