Društvo

CEDIS: Zbog devastacija energetskih objekata ispaštaju korisnici

Autor mondo.me Izvor MINA

Na području Cetinja i Nikšića devastirani su određeni energetski objekti, saopštili su iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, navodeći da zbog takvih pojava ispaštaju korisnici jer ostaju bez struje do sanacije oštećenja, što može da potraje i do 48 sati.

Izvor: MONDO/Vlada Crne Gore/S. Matić

Kako se precizira, u petak je ukraden transformator snage 50 kVA kao i pripadajuće veze sa NN blokom iz trafostanice Izvori.

"Ekipa je danas prema prijavi da je selo bez napajanja električnom energijom, izašla na teren i zatekla vandalski devastiranu trafostanicu", kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, ekipa CEDIS-a je jutros, prema prijavi beznaponskog stanja građana dežurnoj službi od petka veče, konstatovala da je iz trafostanice Musta rupa ukraden transformator snage 50 kVA kao i veze transformatora i niskonaponskog bloka.

Zato, naveli su, više sela na Cetinju juče nije imalo električnu energiju.

"Ove pojave na Cetinju već poprimaju alarmantne razmjere ako se uzme u obzir da su se iste radnje desile 6. i 9. januara kada su ukradeni transformatori iz trafostanica Lješev Stup 1 i Lješev Stup 2 kao i 31. decembra isti slučaj krađe iz trafostanice Ulići".

Kako su rekli, 9. januara u Nikšiću, dežurna ekipa, prema prijavi građana, utvrdila da je jedan izlaz iz trafostanice Kočani II u prekidu.

"Ekipa je konstatovala da nedostaje oko 80 metara kabla usljed njegovog nasilnog prekida. To je izazvalo prekid u napajanju električnom energijom dijela područja Kočani a slučaj je uredno prijavljen Upravi policije Centru bezbjednosti u Nikšiću", piše u saopštenju.

Kako su naveli, osim materijalne štete koju CEDIS konstantno trpi, ispaštuju i korisnici jer ostaju bez električne energije do sanacije oštećenja, što nerijetko može da potraje i do 48 sati. Oni su podsjetili da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično.

"Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi njihovu eventualnu dobit", zaključuje se u saopštenju.