Društvo

Kovačević: Autoput će imati pozitivne efekte na privredu Crne Gore

Autor mondo.me

Kako bi stopa privrednog rasta i dalje imala pozitivan trend, investiciona aktivnost i priliv stranih direktnih investicija će biti glavni zamajac snažnog privrednog rasta i u ovoj godini, a rast BDP-a premašio iznos od tri odsto koji je ostvaren u 2019. godini.

Kako pišu Vikend novine, niz mjera ekonomske politike naročito iz fiskalnog domena koje je Vlada sprovela tokom prošle godine dao je odlične rezultate, kazao je za Vikend novine Boško Kovačević, izvršni direktor marketinške i konsalting kuće Intelligent Communications, sistemski ambijent za privredni rast poboljšan je, prije svega, ukidanjem kriznog poreza i povećanjem minimalne cijene rada.

“Mjere fiskalne konsolidacije daju vidljive rezultate, a makroekonomski indikatori pokazuju pozitivne trendove i Vlada uspijeva da ih kontroliše. Takvi pozitivni makroekonomski pokazatelji umnogome doprinose boljoj naplati pojedinih poreskih prihoda, pogotovo onih najznačajnijih u ukupnoj strukturi budžetskih prihoda”, naveo je on.

U tom smislu posebno ističe rast prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali i ukupne poreske prihode koji su za prvih devet mjeseci 2019. imali suficit od oko tri miliona eura.

I pored značajnih gubitaka koje država trpi zbog pojedinih privrednih subjekata koji ne izvršavaju obaveze prema njoj, Kovačević ističe da bi povećanje PDV-a u tom slučaju imalo više štete nego koristi.

Istovremeno, rastu BDP-a preko procijenjenih vrijednosti u najvećem dijelu je doprinijela odlična turistička sezona, te očekuje da će se trend rasta u ovom privrednom sektoru nastaviti i tokom 2020. godine.

Skori završetak prve dionice auto-puta Bar-Boljare “znatno će poboljšati performanse crnogorske privrede i njenu opštu konkurentnost”.

“Izgradnja auto-puta je projekat vijeka u Crnoj Gori, koji će imati pozitivne efekte na sve makroekonomske pokazatelje privrede, pa samim tim posredno i na javni dug”, zaključio je sagovornik Vikend novina.