Društvo

Uputili otvoreno pismo Stankoviću i Veljoviću

Autor mondo.me Izvor MINA

Sindikat medija Crne Gore zatražio je od vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića da, kako se navodi, prestanu da zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja i hapse novinare.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Mihajlo Maricic

Sindikat medija je, povodom hapšenja, zadržavanja u pritvoru i saslušavanja novinara Dražena Živkovića i Gojka Raičevića, uputio otvoreno pismo Stankoviću i Veljoviću.

“U ime Sindikata medija, reprezentativne organizacije koja zastupa gotovo pola zaposlenih u crnogorskim medijima, tražimo od vas da prestanete da zloupotrebljavate svoja ovlašćenja i da hapsite novinare”, navodi se u pismu.

Iz Sindikata medija istakli su da je privođenje Živkovića i Raičevića, koji su noć proveli u pritvoru, nedopustivo.

“Smatramo da je nedopustivo i da svaku informaciju koja vam se ne dopadne, ili je demantovana, proglašavate lažnom vijesti i hapsite zbog toga”, stoji u pismu upućenom Stankoviću i Veljoviću.



Iz Sindikata medija kazali su da će o tome što se desilo Živkoviću i Raičeviću, kao i novinarki Anđeli Đikanović, informisati sve međunarodne organizacije, prije svih Evropsku delegaciju u Crnoj Gori, Misiju OEBS-a, Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara i zamoliti ih da zatraže objašnjenja.

Kako su rekli, ono što se dogodilo u posljednjih deset dana, hapšenje tri novinara, nezabilježeno je u Crnoj Gori i regionu.

“Ne znamo kakav ishod očekujete i kakvu poruku šaljte ovim hapšenjima, ali teško da ćete uspjeti da kompletno crnogorsko novinarstvo svedete na objavljivanje zvaničnih saopštenja i izvještaja sa konferencija za novinare”, navodi se u pismu upućenom Stankoviću i Veljoviću.

Hapšenjima se, kako su naglasili iz Sindikata medija, ne povećava sloboda medija, niti se bilo ko uči etičnijem pisanju i poštovanju pravila profesije.

“Zato tražimo od vas da zaboravite na sve dalje slične aktivnosti. Ko god krši zakone neka odgovara, ali lišavanje slobode nije način i ono što su izgovori za hapšenja crnogorskih novinara nas nisu ubijedili u opravdanost vaših postupaka”, dodaje se u pismu.

Crna Gora, kako su ocijenili iz Sindikata medija, nije na dobrom glasu, niti se država proslavila kada je u pitanju odnos prema medijima i novinarima i rješavanje slučajeva napada na njih.

“Hapšenja zbog navodnih lažnih vijesti sigurno neće popraviti tu sliku. Još jednom vas molimo da nađete drugi način u borbi protiv dezinformacija i da više ne hapsite novinare”, zaključuje se u pismu.