Društvo

Gradnja prvog crnogorskog akvarijuma u završnoj fazi

Autor mondo.me

Prvi javni akvarijum u Crnoj Gori Boka akvarijum – Mont Akva biće otvoren krajem maja ili početkom juna.

Akvarijum će biti smješten u kotorskom Institutu za biologiju mora i prema riječima šefa Laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u ovoj naučnoj ustanovi dr Aleksandra Joksimovića u završnoj je fazi gradnje, prenosi Dan.

Dr Joksimović je za kotorski Skala radio rekao da se Akvarijum prostire na površini od 300 kvadratnih metara unutar zgrade i prostora Instituta sa pogledom na grad Kotor, a nalazi se na mjestima gdje su ranije bili eksperimentalni akvarijumi.

On je dodao da slijedi unutrašnje sređivanje i postavljanje bazena, dok će ubacivanje ribe iz našeg mora početi već na proljeće.

U Institutu se nadaju pomoći domaćih ribara, jer će se u akvarijumu predstaviti živi svijet Bokokotorskog zaliva i crnogorskog dijela Jadranskog mora.

Institut će, rekao je dr Joksimović, od ribara otkupljivati sve što oni ulove i da će im to biti plaćeno.

Akvarijum će biti svojevrsna turistička atrakcija koja će svakodnevno privlačiti veliki broj turista.

Dr Joksimović kaže da će pored turističkog i naučnog karaktera, akvarijum imati i edukativni, jer će to biti biti prilika da posjetioci, a naročito oni najmlađi, dobiju potrebna znanja iz morskog ekosistema i živog svijeta našeg podmorja.

“Nastojaćemo da nastanimo najatraktivnije vrste, što će zavisiti od uslova koje budemo stvorili, kao što su morska kornjača i druge”, rekao je Joksimović za Skala radio.

Ova investicija vrijedna je preko 1,1 milion eura a najveći donator je Kraljevina Norveška.

 Dio sredstava obezbijeđen je i od MIDAS 2 -projekta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a dio je obezbedilo JP Morsko dobro za finansiranje spoljnog uređenja terena. Projekat je pomogao i Univerzitet Crne Gore, čiji dio je kotorski Institut za biologiju mora.

Tagovi