Društvo

Episkopski savjet: Molitveni hod neće stati

Autor mondo.me

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori poručio je da crnogorskoj vlasti da njihov molitveni hod neće stati, niti na to, kako je saopšteno, imaju pravo pred precima i potomcima

Savjet navodi da molitveni hod crnogorskim ulicama i šire neće stati niti će se umanjivati sve dok ne bude ispunjen prvi - i minimalni i maksimalni uslov.

"To je da ovakvog diskriminatorskog zakona više nema", kaže se u poruci koja će biti pročitana sjutra na svim molebanima i litijama širom Crne Gore.

Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori ističe da je Crkva za dijalog i pozdravlja svaki akt dobre volje.

"Spremni smo da razgovaranmo sa sve tri grane državne vlasti o dobrim zakonskim rješenjima, eventualnom potpisivanju ugovora između Crkve i države, rješavanju nejasnih imovinsko-pravnih tema, uključenju međunarodnih institucija u mogući dijalog", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su da su spremni da razgovaraju i o svemu drugom što bi doprinijelo razumijevanju i smanjilo podjele između svetovnih i duhovnih vlasti.

"Ali inicijativa je na strani onih koji su do sada bili nespremni za razgovor", kaže se u saopštenju.

Episkopski savjet je pozvao sve dobronamjerne da svoje predloge i sugestije u vezi spornog Zakona dostavljaju Pravnom savjetu i da se ne preduzimaju jednostrane pravne aktivnosti u vezi "protivljenja ovom zakonskom tekstu".