Društvo

Sinod SPC: Izbjeći političke zloupotrebe protesta

Izvor MINA

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) kazao je da razumije uznemirenost vjerujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i dao punu podršku njegovom, kako je rekao, mirnom hrišćanskom otporu nepravdi koju Crkvi i narodu nanosi Zakon o slobodi vjeroispovesti.

Izvor: MONDO

On je sa proširene sjednice na kojoj je učestvovao mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i ostale vladike koje imaju jurisdikciju na području Crne Gore kazao da se do sada pokazalo da su svenarodna okupljanja povodom nepravde imala izričito crkveni karakter i zato je neophodno da se izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe tih jedinstvenih narodnih sabranja.

Prema njegovim riječima, SPC i njene eparhije u Crnoj Gori će svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi vjerska prava i slobode i istovremeno pozivati sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga po ovom nadasve važnom i osjetljivom pitanju, objavljeno je na sajtu Informativne službe SPC.

"Očigledno je da pomenuti Zakon bez presedana produbljuje već postojeće podjele i sukobe u crnogorskom društvu. Sinod sa ove proširene sjednice još jednom apeluje na državne organe Crne Gore da budu svjesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću i da preispitaju svoj stav o vjerskim pravima i slobodama svojih građana i većinske Crkve u Crnoj Gori", navedeno je u sopštenju.

Sinod je istakao da se tim Zakonom "omogućava otimanje i skrnavljenje svetinja i gaženje zavještanja njihovih svetih ktitora i zadužbinara koji su ih Bogu i Crkvi posvećivali, a ne bilo kojoj državi ili vlasti" i da je njegovo donošenje "već izazvalo mnogobrojne negativne posljedice u Crnoj Gori i širem regionu".

Kako je navedeno, Sinod je, na čelu sa patrijarhom Irinejom, održao sjednicu uz učešće arhijereja koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori, Amfilohijem i episkopima budimljansko-nikšićkim Joanikijem, mileševskim Atanasijem, episkopom zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem.

Sjednici su prisustvovali i vikarni episkopi remezijanski Stefan i dioklijski Metodije.

Tagovi