Društvo

Do 1. decembra na našim putevima stradale 44 osobe

Autor mondo.me Izvor Dnevne novine

Na crnogorskim putevima, prama zvaničnim podacima Uprave policije, od 1. januara do 1. decembra 2019. godine život su izgubile 44 osobe.

Ilustracija
Izvor: MONDO/Mladen Stojović, ilustracija

Kako je saopšteno Dnevnim novinama, u pomenutom periodu registrovano je 5.717 saobraćajnih nezgoda na teritoriji Crne Gore.

Teške tjelesne povrede je zadobilo 428 lica dok je 2.123 učesnika u saobraćaju zadobilo lake tjelesne povrede”, dodali su iz Uprave policije.

Broj žrtava saobraćajnih nesreća, nažalost, povećao se u posljednjem mjesecu ove godine.

Podsjetimo, 15. decembra u prijepodnevnim satima došlo je do saobraćajne nesreće u mjestu Brajići, na putu Cetinje Budva.

Tragično su stradali mladi Podgoričani, pripadnici grupe navijača Budućnosti Varvara, Miljan Bobičić (19) i Marko Lazarević (20). U istoj nesreći povrijeđeni su saputnici stradalih, J.B. (20), D.B. (20) i I.J. (18). Od trojice, dvojica preživjelih zadobili su teške povrede kičmenog stuba. Do nesreće koja se dogodila u 10.55 sati te kobne nedjelje, došlo je prilikom slijetanja vozila u provaliju. Na lice mjesta ubrzo je stigla policija, hitna pomoć, pripadnici budvanske i cetinjske službe zaštite i spašavanja koji su izvukli tijela stradalih. Vozilo u kojem se bili mladići potpuno je havarisano. Mladići su tog jutra krenuli ka primorju kako bi podržali fudbalere Budućnosti koji su u 13 časova gostovali Grblju, u Radanovićima.

Na samom početku prošle godine dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je izgubljen još jedan mladi život. Podgoričanin Marko Bajčetić (30) poginuo je 5. januara, tri sata iza ponoći, na putu Danilovgrad Podgorica, u mjestu Ćurilac.

Nedavno je Viši sud u Podgorici potvrdio optužnicu protiv Podgoričanina Dejana Šarca (24), kojeg VDT tereti za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, odnosno da je 9. juna 2019. godine, kod tržnog centra Gintaš izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula njegova sugrađanka Valentina Gazdić (29).

U mjestu Srđevac na putu Ribarevine-Berane 20. jula stradao je motociklista državljanin Srbije Vladan Živković (29) iz Kraljeva.  centra Lozna, koji je sa glavnog magistralnog puta skretao prema Lozni.

Tri dana kasnije, 23. jula Budvanin Nebojša Božović (29) stradao je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila iznad Kamenova, oko 18.35 sati.

Dvadesetsedmogodisnj i Ljubo Ćorović poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se 16. avgusta oko 12.50 časova dogodila u nikšićkoj Župi.

Dan kasnije, 17. avgusta, došlo je udesa na magistralnom putu Podgorica Bar, kod tunela Sozina. Tada su poginule dvije osobe iz Bosne i Hercegovine (BiH) N.S. i E.J., dok je pet povrijeđeno.

Iz UP su u novembru, povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, ukazali da je krajem 90-ih godina, na godišnjem nivou, evidentirano i do 180 poginulih učesnika u saobraćaju, da bi tokom 2000-ih taj broj bio sveden na oko 120. U prethodnih deset godina prosječan broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama je bio 60 na godišnjem nivo.

U policiji su istakli da to nije nešto čime mogu i smiju biti zadovoljni i njihov stalni zadatak mora biti dalje unapređenje stanja u toj oblasti. Stanje će unapređivati i kroz povećanje stepena zaštite i pružanje pomoći rizičnim grupama za vrijeme njihovog učešća u saobraćaju, akcenat će biti stavljen motocikliste, pješake i bicikliste, na djecu, starije i osobe sa invaliditetom, kao i pojačanim kontrolama saobraćaja na nacionalnom nivou kada su u pitanju saobraćajni prekršaji u vezi sa prekoračenjem brzine, upotrebom alkohola i droga, korišćenjem sigurnosnih pojaseva, upotrebom mobilnog telefona tokom vožnje i tehničkom ispravnošću vozila.