Društvo

Mirna okupljanja, policija poručuje da će se za prolivenu krv odgovarati

Autor mondo.me

Vjernici Srpske pravoslavne crkve okupili su se i večeras u nekoliko gradova Crne Gore u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovesti.

Okupljanja su danas organizovana u hramovima i crkvama u Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Kotoru, Podgorici, Plužinama, Žabljaku, Pljevljima, i za sada protiču mirno.

Uprava policije (UP) saopštila je da je više osoba procesuirano zbog incidenata na teritoriji Podgorice, Danilovgrada i Nikšića koji su se tokom protestnih šetnji dogodili prethodnih dana.

Direktor policije Veselin Veljović je kazao prethodno da neće dozvoliti napade na policijske službenike koji izvršavaju radne obaveze i zadatke u skladu sa zakonom i da će na svaki oblik ugrožavanja energično odgovoriti.

"Prolivena krv policijskih službenika neće ostati nekažnjena. Odgovornost moraju nositi i oni koji pozivaju na nasilje i vandalizam pod plaštom odbrane svetinja. Očigledni su pokušaji sa strane da se radikalizuju bezbjednosne prilike u Crnoj Gori. Svi koji zapaljivom retorikom uznemiruju građane i izazivaju nespokoj porodica, snosiće posledice ako neko strada", rekao je Veljović.

On je dodao da će Uprava policije svim raspoloživim sredstvima učiniti sve što je potrebno da zaštiti sve građane i neće dozvoliti narušavanje bezbjednosti u državi.

Tokom sinoćnih incidenata povređena su četiri policajca.