Društvo

Upravi carina: Visok nivo profesionalnosti carinskih službenika

Autor mondo.me

Odlučna borba za jačanje etike, integriteta i suzbijanje korupcije u carinskoj službi sprovodi se sistematski a dinamika realizacije planiranih aktivnosti pokazuje visok nivo posvećenosti i profesionalnosti carinskih službenika, ocijenjeno je na sastanku u Upravi carina

Kako je saopšteno, direktor Uprave carina Vladan Joković sastao se sa članovima Etičkog odbora, regionalnim povjerenicima za etiku i službenicima Odjeljenja za unutrašnju kontrolu, a na sastanku je prezentovan presjek stanja i sumirani postignuti rezultati u toku ove godine.

Na sastanku je konstatovano da Menadžment carinske službe u sinergiji sa Unutrašnjom kontrolom, Etičkim odborom i Povjerenicima za etiku čini da efikasno funkcioniše antikoruptvni sistem, sa opredjeljenjem za nultu stopu tolerancije na korupciju.

"I dalje će zajedničkim djelovanjem doprinijeti dosljednoj primjeni odredbi Etičkog kodeksa i drugih carinskih propisa i na taj način promovisati rad Uprave carina na jačanju integriteta, odgovornosti i profesionalnosti", poručeno je na sastanku.

Iz Uprave carina kazali su da su u tekućoj godini vođeni disciplinski postupci protiv deset carinskih službenika, od čega za dva službenika zbog povreda pravila i standarda utvrđenih Etičkim kodeksom.

Joković je istakao značaj zajedničkog djelovanja Unutrašnje kontrole, Etičkog odbora i Povjerenika za etiku i jačanja integriteta institucije i njenih zaposlenih.

Na sastanku je konstatovano da Uprava carina realizuje planirane aktivnosti iz domena svog rada na osnovu principa profesionalnosti i integriteta, javnosti rada, pružanja usluga građanima i privredi, odgovornosti i dosljednosti u primjeni zakonskih ovlašćenja.

"Odlučna borba za jačanje etike i integriteta i suzbijanje korupcije u carinskoj službi sprovodi se sistematski, a dinamika realizacije planiranih aktivnosti na najbolji način pokazuje visok nivo posvećenosti i profesionalnosti carinskih službenika", ocijenjeno je na sastanku.

Učesnici sastanka istakli su visok nivo realizacije mjera definisanih Planom integriteta Uprave carina.

Kako su naveli, izgradnja i djelotvorna implementacija mehanizama za jačanje integriteta carinskih službenika biće ključna i u narednom periodu, ne samo sa aspekta borbe protiv korupcije, već i cilju uspostavljanja kredibilne carinske službe.

Kako je saopšteno, u publikaciji Svjetske carinske organizacije predstavljene su aktivnosti Uprave carina u oblasti unutrašnje kontrole, unapređenja integriteta i borbe protiv korupcije.

Iz Uprave carina kazali su da je Carinska služba Crne Gore prepoznata kao primjer odlične prakse u oblasti jačanja integriteta i borbi protiv svih oblika nezakonitog ponašanja.

Iz Uprave su rekli da je kao značajan antikoruptivni mehanizam istaknuta obaveza prijavljivanja imovine i prihoda oko 430 carinskih službenika.

Taj institut, kako su dodali, jedna je od karika u lancu borbe protiv korupcije, čija je osnova podsticanje transparentnosti i odgovornosti u radu carinskih službenika, kao i potencijalnog i stvarnog konflikta interesa, kao i sprovođenja kontinuirane kontrole realizacije navedenih antikoruptivnih instituta.

Na sastanku su prezentovane aktivnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu na preduzimanju preventivnih, edukativnih i represivnih mjera u cilju snaženja etike i integriteta i borbe protiv korupcije.

Kako je saopšteno, Odjeljenje je sprovelo opsežne kontrole zakonitosti rada i pravilne primjene propisa, poštovanja etičkih standarda, organizacije rada Carinskih ispostava, kao i kontrole poštovanja antikoruptivnih instituta koji se odnose na obaveze prijavljivanja konflikta interesa, imovine i prihoda i poklona.

"Potvrđena je odlučnost i spremnost Carinske službe za ispitivanjem svih slučajeva sumnje na korupciju i drugih oblika neprihvatljivog i nezakonitog ponašanja", navodi se u saopštenju.

Kako je ocijenjeno na sastanku, sistem koji je uspostavljen je funkcionalan, na planu prevencije i dosljedno sprovedenih represivnih mjera, koje se realizuju kroz kvalitetan i nepristrasan proces, što doprinosi pojačanoj disciplinskoj odgovornosti.

Tagovi