Društvo

Daković: Za EU spremno 18 proizvođača hrane

Autor mondo.me Izvor RTCG

Na tržište Evropske unije (EU) može da izvozi 18 crnogorskih proizvođača hrane, saopštila je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/robvanhal

“Izvozni broj EU ima 18 proizvođača hrane, a tendencija je da ih bude još više. U pripremi je još jedan objekat koji će uskoro biti na EU listi”, kazala je Daković gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je rekla da se nada da će uskoro biti stvoreni uslovi i za izvoz crnogorskog krompira na EU tržište, prenosi portal RTCG.

Od početka pregovora sa EU svi novootvoreni objekti u kojim se hrana proizvodi morali su biti po EU standardima, dok je postojeće trebalo uskladiti sa tim standardima.

“U ovom momentu imamo 295 objekata koji su potpuno usklađeni sa EU propisima”, navela je Daković.

Ona je precizirala da su ostala još 73 objekta za proizvodnju hrane, koja svoj rad moraju uskladiti sa EU propisima.

Daković je saopštila da je ove godine spriječen uvoz 1,15 hiljada tona neispravne hrane.

“To su oko 172 pošiljke koje su ili vraćene isporučiocu ili su uništene”, navela je Daković.

Ona je kazala i da potrošnja hrane u Crnoj Gori ima sezonski karatkter i uvijek kada krene sezona ili pred praznike postoji i više hrane koju treba kontrolisati.

“I za ove praznike pojačavamo kontrole i na graničnim prelazima. Trudimo se da ne stvaramo gužve na granici, ali i da sprovedemo neophodne mjere da bi hrana bila bezbjedna”, poručila je Daković.

Tagovi