Društvo

Loukosteri produžili turističku sezonu

Autor mondo.me

Niskotarifne avio-kompanije pozitivno uticale na produženje turističke sezone, prihode i zaposlenost, kao i obezbjeđivanje marketinške „vidljivosti“ Crne Gore.

Izvor: MONDO

Pojava lou kost prevoznika na određenim tržištima jeste dovela do određenog smanjenja broja putnika, koje smo u značajnoj mjeri uspjeli da zaustavimo intervencijom sa tarifama i brojem rotacija, poručili su iz nacionalne avio-kompanije Montenegro erlajnz, prenosi Pobjeda.

Podgorički dnevnik navodi da trenutno ka i iz Crne Gore letove realizuje devet niskotarifnih avio-kompanija. U kompaniji Montenegro erlajnz, piše Pobjeda, smatraju da generalno niskotarifni prevozioci u odnosu na regularne, redovne prevoznike imaju potpuno drugačiji koncept poslovanja i da direktno nijesu konkurenti nacionalnoj avio-kompaniji.

Iz MA su podgoričkom listu kazali da su niskotarifne ili lou kost avio-kompanije nesumnjivo podstakle crnogorsku turističku privredu, pozitivno uticale na produženje turističke sezone, prihode i zaposlenost, kao i obezbjeđivanje marketinške „vidljivosti“ Crne Gore, što je potvrdilo stav i politiku Ministarstva turizma u čijoj koordinaciji su ove avio-kompanije i došle na tržište Crne Gore.

Predstavnici Ministarstva su podsjetili da je ovaj Vladin resor sa ciljem približavanja Crne Gore emitivnim turističkim tržištima zapadne i sjeverne Evrope, otpočeo aktivnosti na uvođenju niskotarifnih avio-kompanija na crnogorsko tržište, kao i pregovore sa tada vodećim avio-kompanijama.

"Analiza uticaja uvođenja lou kost avio-kompanija na crnogorsko tržište, koju je tada uradilo Ministarstvo turizma, pokazala je da će njihov ulazak dovesti do rapidnog povećanja cjelokupnog tržišta avio-saobraćaja prema i iz Crne Gore",rekli su predstavnici Ministarstva, prenosi Pobjeda.

List podsjeća da je irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair prva kompanija koja je 2013. otpočela poslovanje na crnogorskim aerodromima, da bi 2016. Bili postignuti dogovori o saradnji i sa britanskom lou kost kompanijom Easy Jet, a potom i sa mađarskom kompanijom Wizzair.

Potom su uslijedili ugovori i sa kompanijama Fly Dubai, Lauda Motion, Pobeda, Eurowings, Norwegian Air Shuttle, Transavia France.

U Ministarstvu turizma smatraju da povezivanje Crne Gore direktnim letovima sa značajnim emitivnim tržištima predstavlja jednu od najboljih mogućnosti za stabilno povećanje broja stranih gostiju, koji dolaze iz zapadne, sjeverne i potencijalno istočne Evrope.

"Jednako značajan je i generalan uticaj na turističku privredu, kao i uloga niskotarifnih kompanija, kao katalizatora za produženje turističkih sezona kako na jugu, tako i sjeveru Crne Gore", rekli su iz Ministarstva Pobjedi.

Oni su dodali da je “dolaskom niskotarifnih avio-kompanija na crnogorsko tržište evidentna bolja dostupnost Crne Gore prioritetnim ali i nekim novim emitivnim tržištima koja pokazuju potencijal".