Društvo

Zbog poreskog duga stečajni postupak protiv 462 firme

Autor mondo

U državnu kasu po osnovu Zakona o reprogramu poreskog duga do sada se slilo 62 miliona eura.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević


Iz Poreske uprave kažu da su zadovoljni rezultatima, prenosi Prva TV. PR Poreske uprave Milica Vuletić rekla je za Prvu TV da je najveći iznos prihodovan tokom prve godine primjene zakona i to 24 miliona eura, a tada su poreski obveznici izvršili jednokratnu uplatu u iznosu od 10 procenata ukupnog poreskog duga.

Kada je u pitanju 2018. godina prihodi su iznosili oko 20 miliona, a 2019. po osnovu reprograma prihodovali smo oko 18 miliona eura“, saopštila je Vuletić.

Statistika pokazuje da 72 odsto poreskih dužnika redovno plaća rate kroz reprogram.

Vuletić navodi da su najznačajniji prihodi u okviru ovog programa koji se odnose na pravna lica - oko 50 miliona, dok su fizička lica  uplatila oko 8 miliona i lokalna preduzeća i javne ustanove na opštinskom nivou oko 4 i po miliona eura.

Vuletić kaže da hiljadu i 700 poreskih obveznika kasni sa izmirivanjem obaveza, zbog čega su im ukinuli rješenja o reprogramu. Oni državi duguju 60 miliona eura.

"S obzirom da svi ti poreski obveznici postaju predmet mjera prinudne naplate, imajući u vidu da njima dospijeva ukupni reprogramirani dug to se kod onih obveznika kod kojih na bilo koji drugi način nije moguće naplatiti dug predlaže i otvaranje stečajnog postupka. Takva mjera do sada je preduzeta kod 462 poreska obveznika sa iznosom duga od 26 miliona eura", poručila je Vuletić.

Zakon o reprogramu poreskog duga sprovodice se još dvije godine. Ocčkuju da u tom periodu poreski dužnici plate još 40 miliona.