Društvo

Značajna ulaganja u remont gornjeg stroja pruge i obnovu mostova

Izvor MINA

Željeznička infrastruktura (ŽICG) je u ovoj godini realizovala značajna ulaganja u remont gornjeg stroja pruge, obnovu mostova i tunela i stabilizaciju kosina, iz različitih izvora finansiranja, odnosno donacija i kreditnih linija banaka

Ilustracija
Izvor: MONDO

Analiza projekata koji su finanasirani ukazuje da se investicije ulažu u kapitalne infrastrukturne projekte, tako da se postojeća mreža dovede na projektovano stanje. To su projekti od kojeg svi građani imaju koristi i od kojih se direktno vide benefiti ulaganja”, navodi se u saopštenju ŽICG.

U prostorijama te kompanije je u srijedu upriličena svečanost povodom usješnog završetka dva investiciona projekta na pruzi Vrbnica – Bar, koji se odnose na remont gornjeg stroja pruge na dionici Kos - Trebješica i investiciono održavanje tunela broj 206.

Sa remontom gornjeg stroja pruge na dionici Kos –Trebješica završena je polovina remonta gornjeg stroja pruge, čime su se stvorili uslovi za bezbjednije obavljanje željezničkog saobraćaja, bolju uslugu operaterima i skraćenje vremena putovanja”, dodaje se u saopštenju.

Predstojeći radovi na investicionom održavanju 19 betonskih mostova i deset tunela na 168 kilometara pruge sagrađene prije više od 40 godina, će doprinijeti bržem, bezbjednijem i nesmetanom protoku robe i ljudi, zahvaljujući podršci međunarodnih donatorskh i finansijskih institucija, ali i nadležnih ministarstava.

Modernizacija infrastrukture doprinosi unapređenju trgovinskih veza sa Srbijom i Rumunijom, ali i olakšavanju razmjene robe. Razvijena pruga će pomoći i doprinijeti razvoju barske luke koja predviđa povećanje razmjene roba”, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi