Društvo

Plužine: Strahuje da će ostati bez stana i novca!

Autor mondo.me

Stevanija Pejović iz Plužina najavila je da će podnijeti tužbu protiv Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju jer već mjesecima čeka da se riješi problem koji ima sa stanom koji je kupila u njihovoj zgradi.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Pejović je ispričala da je u aprilu ove godine na račun Fonda platila 20.725 eura, ali taj novac još uvijek nije prebačen Atlas banci kako bi stan mogla da uknjiži na svoje ime, piše Dan.

List navodi da je Pejović kazala da je mjesecima “bezbroj puta telefonski razgovarala s određenim licima iz Fonda, i sa direktorom Danilom Popovićem, ali je dobijala samo obećanja da će se to sjutra riješiti”.

On tvrdi da je uništena psihički, fizički i finansijski.

“U poruci sam im napisala da se vidimo na sudu, pokrenuću tužbu i zbog svog novca i zbog nanijetih duševnih bolova i psihičkog uznemiravanja. Ne znam više šta da radim, jedino da sama sebi oduzmem život ili da završim u Dobroti zbog sopstvenog novca”, kazala je Pejović.

Dan navodi da ona kao radnik Zdravstvene stanice u Plužinama nije uspjela da za stan u zgradi „Solidarnosti” podigne stambeni kredit, pa je bila prinuđena na potrošački s tim što je isti podigla i njena kćerka koja je udata i živi u Podgorici, da bi joj pomogla.

U stan od 50 kvadrata uselila je krajem 2016. godine kada je Fondu uplatila 1.286 eura svog novca, dodatnih 2.000 eura dotirala joj je Opština Plužine, kao i svima koji su kupili stan u pomenutoj zgradi.

Pejovićeva je ispričala da je zbog zavrzlama oko stambenog kredita htjela da odustane, ali joj je, kako tvrdi, sam Popović ponudio da joj Fond pomogne s nešto novca.

Shodno odluci Fonda, kazala je ona, od njih je dobila 1.884 eura. Ostatak od 20.725 eura uplatila je u aprilu ove godine.

Pma je Danu ispričala da pošto je Fond prilikom gradnje zgrade, navodno, uzeo kredit kod Atlas banke, novac koji je uplatila je trebalo da prebace njima, kako bi banka skinula hipoteku sa stana, da bi mogla prostor da upišem kao svoje vlasništvo.

“Pravdaju se da je Atlas banka u stečaju, te moraju da se dogovore sa stečajnim upravnikom, a neki od kupaca stanova su proteklih mjeseci taj posao završavali”, rekla je Pejović.

Strah da će ostati i bez para i bez stana, prema njenim riječima je opravdan jer je Popović prije desetak dana dolazio u Plužine, razgovarao s kupcima koji još nisu isplatili stanove upozoravajući ih da to učine što prije.

“Jedino mene nije zvao na taj sastanak, a prisutnima je navodno rekao da će Fond možda otići u stečaj. Šta ja treba da radim u tom slučaju, ostaću na ulici, bez para i bez stana. Kredit već otplaćujem, rata mi je 220 eura i od plate mi ne preostaje dovoljno za život. Pošto radim 40 godina, može se desiti da me pošalju u penziju, gdje ću onda na ulicu”, ispričala je  Pejović, prenosi Dan.

Podgorički dnevnik navodi da su iz CFSS potvrdili navode Pejović koji se odnose na tok uplate novca od potpisivanja prvog ugovora.

Za stanove u Plužinama još uvijek potražuju oko 300.000 eura, zbog čega su nedavno kupce i upozorili. Kašnjenje s uplatom razlog je što još nisu prenijeli sredstva Atlas banci s kojom su u međuvremenu sklopili novi ugovor o prolongiranju plaćanja kredita.

“U dosadašnjem poslovanju nikada se nije desilo da se bilo kom kupcu koji je uplatio sredstva ne izbriše hipoteka s plaćenog stana. Od imenovane smo zahtijevali da nas zbog problema sa naplatom sredstava od kupaca iz ovog stambenog objekta sačeka neko vrijeme, kako bismo bili u mogućnosti da naplatimo sredstva i od ostalih i da ih usmjerimo na povraćaj kredita Atlas banci u stečaju. Ističemo da je svim kupcima koji su isplatili stanove izvršeno brisanje hipoteke, te će se i za predmetni stan izvršiti brisanje hipoteke”, naveli su iz Fonda.

Tagovi