Društvo

Vazduh u Podgorici u novembru bio zagađen 17 dana

Autor mondo.me Izvor CdM

Vazduh je najzagađeniji bio 24. novembra.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Vazduh u Podgorici u novembru ove godine bio je zagađen 17 dana, kazali su za CdM iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine. Tih 17 dana izmjerene koncentracije PM10 čestica bile su iznad dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom. Iz NVO Ozon za CdM kažu da je tokom prošle godine evidentirano 75 dana u kojima je vazduh bio zagađen, dok je tokom tekuće, zaključno sa 1. novembrom, već zabilježeno 37 dana sa prekoračenjima, što je zabrinjavajuće jer je očekivano da će tokom novembra i decembra biti zabilježene veće srednje dnevne koncentracije i broj dana sa prekoračenjima, prenosi CdM.

Kvalitet vazduha se na teritoriji Podgorice prati na tri lokacije: kružni tok na Zabjelu, u Bloku V i u Gornjim Mrkama.

“Šest srednjih dnevnih koncentracija suspendovanih čestica PM10 tokom mjerenja u novembru je bilo iznad propisane granične vrijednosti na lokaciji u Bloku V, dok je na lokaciji na kružnom toku na Zabjelu 11 dana srednja dnevna koncentracija PM10 čestica bila iznad granične vrijednosti. Izmjerene su i povećane koncentracije benzo(a)pirena u uzorcima PM10 čestica”, kazali su za CdM iz Agencije.

Vazduh je najzagađeniji bio 24. novembra.

“Najveća koncentracija PM10 čestica je izmjerena 24. novembra. Na lokaciji na Zabjelu je srednja dnevna koncentracija 24. novembra iznosila 100,55 µg/m3, dok je u Bloku V izmjereno 87,68 µg/m3”, kazali su za CdM iz Agencije.

Aleksandar Perović iz NVO Ozon za CdM ističe da PM10 čestice u zimskom periodu nastaju sagorijevanjem drveta i uglja u ložištima, a stvaraju se i pri sagorijevanju goriva u motorima automobila, u industrijskoj proizvodnji i štetno utiču na ljudsko zdravlje, piše CdM.

“Kada su suspendovane PM 10 čestice u Podgorici u pitanju, kao dominantne izvore prepoznajemo saobraćaj, individualna i zajednička ložišta, industrijska postrojenja, što u kombinaciji sa meteorološkim uslovima utiče da na stepen zgađenosti vazduha. Rezultati srednjih dnevnih vrijednosti, odnosno broj dana sa prekoračenjima većim od maksimalno dozvoljenih zakonski, posmatraju se kumulativno, ali svakako da se shodno godišnjem dobu i karakteristikama lokalne zajednice može pretpostaviti kojem izvoru treba posvetiti posebnu pažnju. Npr, tokom sezone grijanja, koja je karakteristična za ovo doba godine, individualna i zajednička ložišta, gdje se koriste drva i ugalj, utiču više, dok tokom ljeta imamo povećan broj požara, intezivniji saobraćaj tokom ljetnje turističke sezone”, objašnjava Perović.

Sve ono što prelazi koncentracije od 100,55 µg/m3 je za brigu.

“Sve ono što prelazi zakonom dozvoljene maksimalne vrijednosti, što je u slučaju srednih dnevnih PM 10 čestica 50 µg/m3 , svakako da treba da nas zainteresuje, pa i zabrine, kako bi se više interesovali za ovou problematiku i uticaj na naše zdravlje”, napominje Perović.

Ističe i da Podgorica spada u gradove u kojima je problem aerozagađenja prisutan.

“Od 2011. od kada mi vršimo građanski monitoring, na osnovu zvaničnih informacija od strane nadležnih institucija, broj dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM 10 čestica je uvijek veći od 35 koliko je dozvoljeno zakonski. Tokom 2018. godine imali smo 75 dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti, dok tokom tekuće, zaključno sa 1. novembrom, do kad imamo dostupne zvanične validirane rezultate praćenja iz državne mreže, već imamo 37 dana sa prekoračenjima, što je zabrinjavajuće jer je očekivano da će tokom novembra i decembra biti zabilježene veće srednje dnevne koncentracije i broj dana sa prekoračenjima”, ukazuje Perović.

On nije zadovoljan kvalitetom vazduha u Podgorici, prenosi CdM.

“Ako imamo u vidu da trećina Crne Gore živi u Glavnom gradu i da je izvjesno da postoje negativni trendovi kada je kvalitete vazduha u pitanju, naročito kada pričamo o PM 10 suspednovanim česticama, mišljenja sam da ne možemo biti zadovoljni kvalitetom vazduha i da moramo ukazati na prostor da se stanje unaprijedi primjenom odgovarajućih mjera smanjenja te vrste aerozagađenja i to u najbržem mogućem periodu. Vjerujem da ćemo se sa takvim stavom složiti većina građana, svjesnih važnosti dobrog kvaliteta vazduha za javno zdravlje i uopšte kvalitet životne sredine u Glavnom gradu”, naglašava Perović.

Podsjećamo, da su na web portalu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine dostupni nevalidirani rezultati kontinuiranog mjerenja kvaliteta vazduha sa automatskih analizatora u realnom vremenu, u okviru Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha.

Akreditovana institucija koja obavlja validaciju podataka i dostavlja rezultate Agenciji do 15 u mjesecu za prethodni mjesec, u okviru mjesečnih izještaja o kvalitetu vazduha je Centar za ekotoksikološka ispitivanja.