Društvo

Vladika Joanikije: Daće Bog da pobijedimo ovo iskušenje i nepravdu

Autor mondo.me Izvor MINA

Vjernici se objedinili oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog u prepunom Sabornom hramu u Nikšiću kako bi uputili zajedničke molitve za ljubav i slogu u nastaloj situaciji povodom najavljenog Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti

Izvor: MONDO/Ana Božovič

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, u besjedi tokom liturgije, podsjetio je na raniji „molitveni hod“ Svetog Vasilija Ostroškog kroz Nikšić, čiji je duhovni zaštitnik i pokrovitelj i kazao da su se danas sabrali da se objedine i duhovno osnaže, uoči rođenja Hristovog.

Kako je naveo, radosni su i kada imaju nevolja i teškoća, a imaju ih i danas jer, kako je rekao, trpe nepravdu.

Tješimo se Svetim Vasilijem Ostroškim koji je sve nepravde, teškoće i muke, njemu lično i njegovom narodu nanošene, nosio smireno i hrabro. Zato mu je Bog dao blagodat, te je objedinjavao svoj narod i zaštitio crkvu od razaranja“, kazao je vladika Joanikije.

On je rekao da će dati Bog da pobijede ta iskušenja koja danas trpe zbog nepravde i udara na pravoslavlje, svetu vjeru, hramove, grobove i ognjišta, čast i obraz.

Kako je kazao vladika Joanikije, ako neko udara na hram, onda udara na sve.

"Daće Bog da ova iskušenja, ovako objedinjeni oko ćivota Svetog Vasilija prebrodimo i molimo se gospodu da urazumi sve one koje su u srce stavili zlu namjeru da otimaju ono što je božje, crkveno i upozoravamo ih da to zlo ne čine i ne navlače prokletstvo na svoje domove, porodice i potomstvo", rekao je on.


Prema riječima vladike Joanikija, ako neko srlja na prokletsvo, dužni su da ga urazume da to ne čini.

"Neka Bog molitvama Svetog Vasilija Ostroškog sve nas rukovodi pravim putem i nema čega da se bojimo“, poručio je on.

Kako je naveo vladika Joanikije, crkva božja je kao brod koji sigurno plovi na pučini, a krmanoš tog broda je gospod Isus Hristos.

On je kazao da na ljude uvijek gledaju kao na svoju braću, bez obzira na to kakvi su, kakve su im namjere i iako griješe, opet rukovodeći se Jevenđeljem - ljubite i neprijatelje svoje.

Prema riječima vladike Joanikija, dužni su da se i za njih Bogu mole da sve urazumi i spasi.

Vladika Joanikije najavio je da će nakon liturgije, tokom sabora, biti pročitane podrške i pozdravi od patrijaraha pravoslavnih, od monaha Svetogoraca manastira Hilandara, a potom će uslijediti i zavjetovanje Svetog Vasilija Ostroškog za pravoslavnu vjeru i slavu božiju.