Društvo

Bez prijava za disciplinsku odgovornost tužilaca

Izvor MINA

Disciplinsko vijeće tokom ove godine nije dobilo nijednu prijavu protiv tužilaca za činjenje disciplinskih prekršaja, pokazuje evidencija Tužilačkog savjeta.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Tokom prošle godine Disciplinsko vijeće imalo je u radu četiri predmeta povodom utvrđivanja disciplinske odgovornosti državnih tužilaca, prenose Vikend novine.

U 2017. godini tom vijeću podnijet je jedan optužni predlog protiv državnog tužioca u osnovnom državnom tužilaštvu.

U prošloj i 2017. godini prijave su se odnosile na disciplinski prekršaj iz Zakona o Državnom tužilaštvu - nedostavljanje podataka o imovini i prihodima u skladu sa propisima kojima se uređuje sprječavanje sukoba interesa.

Kada su u pitanju predmeti iz prošle godine, u tri od četiri predmeta Disciplinsko vijeće utvrdilo je odgovornost tri državna tužioca, odnosno rukovodioca, za teži disciplinski prekršaj iz Zakona o Državnom tužilaštvu.

Kako se navodi, tako su zbog nedostavljanja podataka o imovini i prihodima u skladu sa propisima kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa, sva tri rukovodioca državnog tužilaštva sankcionisana i izrečena im je novčana kazna u visini od 20 odsto od zarade u trajanju od tri mjeseca.

U jednom predmetu Disciplinsko vijeće je odbacilo predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti”, navodi se u dostupnim podacima Tužilačkog savjeta.

Dodaje da je u oktobru prošle godine to tijelo donijelo odluku da se jedan državni tužilac privremeno udalji od dužnosti vršenja tužilačke funkcije, do okončanja krivičnog postupka protiv imenovanog.

Shodno Zakonu o Državnom tužilaštvu, državni tužilac i rukovodilac državnog tužilaštva kao državni tužilac disciplinski odgovara za lakše, teže i najteže disciplinske prekršaje.

Lakši disciplinski prekršaj državnog tužioca je ako bez opravdanog razloga ne uzima predmete u rad redom kojim su primljeni u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva.

"Lakši disciplinski prekršaj je i ako neopravdano ne dolazi ili kasni na zakazane pretrese, ne pohađa obavezne programe obuke bez opravdanog razloga, ne ispunjava obaveze mentora kod inicijalne obuke i obuke pripravnika”, navodi se u Zakonu.