Društvo

Obilježen Dan osnivanja Zavoda za transfuziju krvi

Autor mondo.me Izvor MINA

Zavod za transfuziju krvi dodijelio je danas priznanja za doprinos davalaštvu krvi ove godine, čime je obilježen Dan osnivanja te ustanove.

Direktorka Zavoda Gordana Rašović zahvalila je nagrađenima i poručila da rezultati pokazuju značajne pomake u ovoj oblasti.

Ona je kazala da je ove godine organizovano 220 akcija u kojima su učestvovali predstavnici sektora vlade, državnih institucija, privatnih kompanija, udruženja i klubova dobrovoljnih davalaca krvi i pojedinci.

Prema njenim riječima, obezbijeđeno je 18.425 jedinica krvi, čime je nivo davalaštva krvi podignut na 3,1 odsto.

„To znači da smo na dobrom putu da obezbijedimo dovoljne količine sigurne krvi za sve građane Crne Gore u svakom trenutku. A to predstavlja osnov dobrog i kvalitetnog zdravstvenog sistema svake zemlje”, kazala je Rašović.

Takođe, kako je kazala, obezbijeđenjem adekvatnog transporta i centralizacije obrade svih prikupljenih jedinica krvi, obezbijeđen je lijek istog kvaliteta na čitavoj teritoriji zemlje.

“Nema zemlje u regionu koja se time može pohvaliti”, naglasila je Rašović.

On je, kao uspješne projekte, istakla uvođenje HLA laboratorije, nabavku aparata za arhiviranje uzoraka, brojne interne i eksterne kontrole ispravnosti laboratorijskog rada, aktivnosti na resertifikaciji standarda ISO 9001:2015 i ISO 27001:2013.

“Sve ovo otvara put transfuziološkoj službi Crne Gore da postane dio svjetskog poretka u ovoj grani medicine i svojim sugrađanima obezbijedi kvalitetnu zdravstvenu uslugu, što je svima nama cilj”, kazala je Rašović.

Priznanja su dodijeljena u 14 kategorija, a dobitnici su Aleksandar Labudović iz Berana, Igor Đurković iz Nikšića, Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Sava“, preduzeće Entext, Crveni krst Kolašin, Društvo dobrovoljnih davalca krvi „Dušan Abramović“ sa Cetinja i Crnogorska komercijalna banka.

Među dobitnicima priznanja su i i tivatska nevladina organizacija Miholjski zbor, Vojska Crne Gore, Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“, Pomorski fakultet, Ipsos doo, Crnogorski elektrodistributivni sistem, Elektroprivreda, profesorica Danka Murkuš i Jutarnji program Televizije Crne Gore.