Društvo

I Vojska CG će čuvati granicu od migranata

Autor mondo.me

Savjet za odbranu i bezbjednost donio je Odluku o angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore radi podrške organu uprave nadležnom za poslove policije u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja 2020. godine.

Izvor: Vlada Crne Gore

"Na današnjoj sjednici, razmotren je prijedlog i donijeta Odluka o angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore radi podrške organu uprave nadležnom za poslove policije u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja 2020. godine. Nakon razmatranja, donesena je i Odluka o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na međunarodnim vježbama u 2020. godini", navodi se u saopštenju nakon sjednice Savjeta, u čijem radu su učestvovali predsjednik Skupštine Ivan Brajović i premijer Duško Marković.

Predsjednik Đukanović presjedavao sjednicom Savjeta za odbranu i bezbjednost
Izvor: Predsjednik Crne Gore

Vojska Crne Gore će naredne godine, kako je saopšteno, uputiti svoje pripadnike na sedam međunarodnih vježbi.

"Odluka je donijeta na osnovu preuzetih obaveza kao članice NATO, procesa pristupanja EU, regionalnih inicijativa, planova bilateralne saradnje i potreba Vojske Crne Gore za određenim sadržajima obuke i vježbi, a u cilju daljeg razvoja vojnih sposobnosti tokom 2020. godine. Članovi Savjeta upoznati su sa aktivnostima koje je Crna Gora sprovodila u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama u 2019. godini i Informacijom u vezi sajber aktivnosti koje je Crna Gora sprovodila u toku 2018. i 2019. godine. Savjet je zaključio da nadležna ministarstva nastave rad na razvoju kapaciteta za zaštitu i odgovor na prijetnje i aktivnosti iz sajber i hibridnog domena", navodi se u saopštenju.

Savjet je, kako se navodi, razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Na sjednici Savjeta su, po pozivu, učestvovali ministar odbrane Predrag Bošković, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.

Tagovi

VCG